Zaterdag 6 september 2014 was de aftrap van de eerste les in de kersverse nieuwe aikido dojo (oefenruimte) te Kamerik. Altijd best weer spannend: hoeveel kinderen zouden er komen – wij waren natuurlijk zeer nieuwsgierig. Het was eerst nog even onze weg zoeken in de Ebenhaëzer School: nieuwe zaal, eerst wat spullen aan de kant; hoe gaan we de matten leggen… We waren ruim van tevoren aanwezig, want je loopt altijd tegen wat zaken aan waar je niet op gerekend hebt. Nog even met elkaar rustig de twee voorbereide lessen doornemen. De aikido lessen in Kamerik worden gegeven door Benjamin Langendoen. Hij wordt ondersteund tijdens deze lessen door twee vrienden die ook bij ons in Woerden trainen: Jesse en Brian. Alle drie komen ze uit Kamerik. Brian was iets later want hij moest eerst nog zijn krantenwijk afmaken. Ik kwam hem ‘s morgens tegen op de fiets toen ik kwam aanrijden. Toen alles op zijn plek lag, keken we door het raam uit naar toekomstige mini aikidoka’s.

Voor het eerste groepje (van 5 t/m 7 jaar) waren er in totaal acht kinderen. Eentje vond het nog te spannend en wilde deze les graag eerst nog even langs de kant kijken hoe het er allemaal aan toe zou gaan. Geen probleem. Peter van Lier nam het openingswoord voor zijn rekening en vertelde iets over aikido en de man die aikido heeft bedacht. Daarna gaf hij het woord aan Benjamin die verder de hele les voor zijn rekening heeft genomen, samen met zijn twee maatjes. Leuk hoor om de nieuwe generatie aan de slag te zien! Benjamin had het goed voorbereid en heeft veel kleine leuke weetjes over aikido verteld, maar vooral ook steeds waarom we welke oefeningen doen. Hier en daar een spectaculaire rol of val, wat al gauw bewonderd werd met wat ‘oooh’ en ‘aahhh’s’ langs de kant. Vooral wat basisvaardigheden zijn nu aangeleerd in deze eerste les: natuurlijk rollen en vallen; maar ook wat dieroefeningen om de motoriek te verbeteren en uiteraard aandacht voor de weerbaarheid.

De tweede groep (van 8 t/m 10 jaar) was ook goed gevuld met acht kinderen. Eerst even lekker wat laten rennen met het octopus tikkertje, wat veel hilariteit opleverde. Iedereen heeft dan in het midden een band vast en als je iemand wilt tikken, rennen de tikkers vaak allemaal een andere kant op. De kunst om te leren samenwerken, daar ging deze oefening over. De sfeer was prima, in beide groepen overigens. Het is bewonderenswaardig hoe leuk en met welk gemak deze drie jongens contact maken met de kinderen. De rondvraag van Benjamin hoe de nieuwkomers de eerste aikido les hadden ervaren, leverde enthousiaste reacties op. Wij hebben een geweldige ochtend gehad en kregen ook later nog welkome complimenten terug van de ouders. Het zou tof zijn als deze kleine aikidoka’s volgende week hun weg weer weten te vinden naar deze nieuwe dojo in Kamerik. Het is vanzelfsprekend geen probleem als ze eventueel een vriendje of vriendinnetje mee willen nemen naar de eerstvolgende les. Ze kunnen zich dan aanmelden bij ‘Gratis Proefles‘ op de website.