Maandag 18 mei was de officiële opening van de Aikido Nederland dojo voor de andere sportbonden als bijvoorbeeld, de karate bond, de boksbond, de Federatie Oosterse Gevechtskunsten et cetera. Maar ook andere prominente gasten waren aanwezig als de voorzitter van de stichting Taqji Quan, de directeur Sport en Zaken van NOC*NSF en de directeur van het Topsportcentrum Papendal. Het openingswoord werd gegeven door niemand minder dan André Bolhuis, de voorzitter van NOC*NSF. Een vrolijke man met een gemoedelijke uitstraling. Een ervaren spreker, dat straalt hij direct uit. Hij vouwt zijn speech, die hij in de hand had, keurig op en steekt deze in zijn rechter colbert zak. Daarna steekt hij enthousiast van wal. Zijn eerste kennismaking met aikido was in 2009 waar hij op een stage stomverbaasd had staan kijken naar een training waar iemand van achterin de zestig met iemand van iets van elf jaar aan het trainen was. Dat had hij nog nergens eerder gezien.

Aangenaam verrast was hij door aikido en sinds dat moment een fervent aanhanger, zo vertelde hij aan het luisterend publiek. Aikido is voor iedereen, net zoals het sportcentrum op Papendal. Veel mensen denken dat het alleen voor topsporters is, maar niets is minder waar. Iedereen is welkom om te sporten op Papendal en de directeur Jochem is daar druk mee bezig. Ook het feit dat er geen vorm van competentie in zit, spreekt André aan. Zij zijn dankbaar dat wij nu een eigen plek hebben op Papendal en als er iets is waar ze nog kunnen helpen, dan horen ze het graag. Wilko kopt hem er gelijk in: ‘Nou, het zou fijn zijn als we als dojo wat beter te vinden zouden zijn via de bewegwijzeringsbordjes!’ Er wordt gelachen. De sfeer is goed, ontspannen en gemoedelijk. ‘Gaat aan gewerkt worden,’ knikt Jochem.

Daarna neemt de voorzitter van Aikido Nederland, Gerrit-Bartus Dielissen, het over. Een mooie spreker. Gerrit-Bartus geeft aan de bewustwording van het BodyMindFit concept maatschappelijk steeds meer komt bovendrijven. Aikido speelt daar een prominente rol in. De plek die Aikido Nederland inneemt op Papendal, draagt zeker bij aan een professionalisering van dat concept. Ook de Stichting Bedrijfsaikido Nederland is druk bezig om aikido op een beroepsmatige en bekwame wijze in de maatschappij te borgen. Wilko pakt twee zwaarden en vraag André Bolhuis naar voren te komen voor een oefening. De vraag is of hij het zwaard kan trekken als iemand anders zijn hand tegenhoud. Slim haalt André direct de schede naar achteren. Prachtig moment. Maar dan geeft Wilko wat tips en adviezen om zijn ruimte in te nemen en een punt op de horizon te pakken. Verrast trekt hij met gemak het zwaard. Werken met innerlijke kracht, de kern van aikido.

We proosten met champagne (Europese snit) of sake (Japanse makelij), voor ieder wat wils. Een combinatie van deze twee wordt wel afgeraden door Gerrit-Bartus. Er ontstaan kleine groepjes mensen die elkaar opzoeken. Ik raak onder meer aan de praat met Gerard van Vliet, een directeur van NCD, over de grote verantwoordelijkheid van leiders binnen en buiten organisaties. Wilko had enige tijd geleden daar een workshop gegeven die goed was aangeslagen en we praten over de mooie raakvlakken vanuit leiderschap, balans, maatschappelijke zorg en aikido. Het gesprek intensiveert, wordt persoonlijk en we wisselen veel uit. In korte tijd komen we op diepe lagen. Een bijzonder en interessant gesprek. Prettig ook om weer even bij te praten met de jongens van Sport en Zaken. Een mooie en zinvolle middag waar we met elkaar aikido, de nieuwe dojo en de bond Aikido Nederland zowel als de Stichting Bedrijfsaikido Nederland weer even op de kaart hebben gezet!