Je zit er nooit op de wachten. Het kost je een dag en dan ook nog in het weekend. Een lange zit met veel herhalingen. Om je Oranje Kruis EHBO diploma te onderhouden moet je echter wel per jaar acht uur verplicht de stof onderhouden bij een erkende organisatie en een gecertificeerde instructeur. Zondag twintig maart was het zover. Er zijn bij Aikido Groene Hart inmiddels twaalf personen die een officieel EHBO diploma hebben. Dat was de reden dat het eenvoudiger was om de training gewoon in de dojo te laten geven. We hebben een deel van de matten gelegd in de ochtend. Koffie en thee moest natuurlijk geregeld worden. Een heel galant gebaar van Richard door ons te sponsoren vanuit zijn bedrijf: De Champagne Man. Dat was natuurlijk super. De instructeur bleek een echte ambulance chauffeur die ook EHBO-ers en ambulance personeel zelf in Hardewijk opleidt. Gepokt en gemazeld in het veld, dat zag je gelijk aan hem. Bordenvol ervaring met zijn nog zestig jonge jaren. De training zelf was georganiseerd door Nico Langhout van BRN Beveiliging. Een maand geleden hebben we daar ook al een BHV-herhaling gedaan en die was prima bevallen. De ochtend zou bestaan uit reanimatie en de middag zou een lotus komen. Aan de slag!

Lekker praktisch deze kerel. En humor, dat ook. Toen iemand vroeg of je bij de reanimatie je handen op de tepellijn moest plaatsen voor de juiste plek, reageerde Peter met: ‘Dat zou ik niet doen, want dan breek je bij mijn oma direct haar beide knieën.’ Iedereen natuurlijk gelijk in een deuk. De reanimatiepop was aangesloten op een laptop, dus je kon precies zien hoe goed de reanimatie was. Er werd gemeten op ingeblazen zuurstof, het tempo, de diepte, of je leunt en wanneer je te hard blaast. Toch wel goed dat oefenen want de high-score zat bij ons op 24 gebroken ribben. Het is juist dat oefenen en de aanwijzingen van de instructeur hoe en waar je verbeteringen kan halen. Veel wisselen op twee poppen tot we het allemaal goed onder de knie hadden. Op een gegeven moment verscheen er op het scherm ineens een raar bolletje dat we nog niet eerder gezien hadden. Iemand uit de groep riep: man, je hebt te veel gedronken dat apparaat slaat aan! Wat leidde tot hilarische toestanden waarna we elkaar telkens probeerden af te leiden tijdens het reanimeren. Door toch stug door te gaan, bleek dat direct een mooie test. Tof is dat: plezier en serieus werken door elkaar. De docent gaf hiervoor ons de ruimte en hield het proces prima in de peiling.

In de middag gingen we eerst aan de slag met allerlei grepen en dergelijke. Heel mooi ook om tussendoor met elkaar verhalen te delen uit je privé leven, ervaringen uit het leven en eens van een andere kant te leren kennen. Hier en daar ook wat persoonlijke ingrijpende ervaringen. Ook daar was ruimte en aandacht voor. De EHBO trainer legde alles uit aan de hand van een centrale verwarming: de CV-ketel als hersenen, de leidingen als aderen, de verwarmingselementen zelf als organen. Wat de vraag opriep of hij wellicht loodgieter was geweest in een vorig leven, maar dat bleek niet het geval. De lotus heeft ons flink aan het werk gehouden met allerlei casussen: hartstilstand, inwendige bloeding, een hypo, beroerte, onderkoeling et cetera. Het is super lastig om erachter te komen wat die gasten mankeren. Ze spelen het ook erg goed allemaal. Natuurlijk steeds verkleed, geschminkt met bloed, wit gezicht, blauwe lippen en dergelijke om het nog intenser te maken. Tussendoor bevroeg de instructeur ons dan met theoretisch sheets. Het is heel goed om dit soort herhalingen te blijven doen. We hebben ook echt nieuwe interessante praktische zaken geleerd. Op het eind van de dag realiseer je vaak pas het nut, noodzaak en belang ervan weer!