Het nieuwe diploma voor dit seizoen was nog vers van de pers. Het nieuwe Aikido Groene Hart logo erop en de indeling ietsjes anders vanuit de ervaringen vanuit de vorige versie. Een lekkere frisse uitstraling heeft het gekregen. Met het aikido kids team hadden we ditmaal gekozen voor de techniek kokyu nage. Een reeks van zes lessen hadden we tot onze beschikking, waarvan er eentje een open les en een kijkles voor de ouders was. De techniek verdeeld over deze lessen met elkaar opgebouwd: eerst de uke kant het leren vallen; dan de tori kant het leren aanvallen. Spelvormen om het interessanter te maken en met het zwaard tussendoor om het spannender en begrijpelijker te maken. De lessen gaan op dit niveau groepsgewijs en allemaal tegelijk. Uit ervaring is gebleken dat dit voor deze doelgroepen het meest effectief is met lesgeven. De kinderen vinden het ook prettiger. De eerste kinderexamens vonden plaats in Woerden waar ook de leraren uit Kamerik en Vleuten in de middag komen helpen. We passen dan ter plekke de plannen in de praktijk nog wat aan als iets anders blijkt te lopen dan gepland. Deze ervaringen worden dan de daarop volgende dagen bij de andere locaties in Kamerik en Vleuten direct meegenomen bij het geven van de lessen aldaar.

Vooraf wordt duidelijk aangegeven dat we respect voor elkaars examen nastreven en niet gaan kletsen of klieren tijdens de uitvoering van andermans examen. Ernstige gezichtjes op een rij knikken mij dan betekenisvol toe. Vanzelfsprekend lijken ze te willen zeggen… Wie weet nog hoe de aanval heet? Vingertjes in de lucht. En de techniek? Elke les herhalen we de namen, zodat ze steeds bekender worden. Zullen we gelijk beginnen of zal ik de techniek nog een keertje in zijn geheel voordoen? Ja, graag meester: ik wil het nog wel een keertje zien. Het ging prima in Woerden. Het wordt elk seizoen een stukje formeler. Na de les moeten ze nu voor de klas hun diploma komen halen en groeten. De etiquette. Deze keer was de aanval Gyaku hanmi en techniek Kokyunage die de kinderen steeds met een koppel van twee kinderen mochten laten zien op de mat aan de leraar. In een reeks van een zestal lessen hebben we in iedere les stukje bij beetje de aanval en techniek opgebouwd. Dat deze voorbereiding effect heeft gehad was ook goed en leuk om te zien hoe alle kinderen het examen met succes hebben afgelegd. Na het uitreiken van de diploma’s was er nog een korte uitleg door de leraar hoe de kinderen hun obi’s kunnen vastmaken.

Dit kunnen ze dan in de herfstvakantie oefenen en na de vakantie mogen de kinderen dan laten zien of ze zelfstandig de obi kunnen. Als dit lukt bij de kids voor de klas, dan wordt dit als extra aantekening weer bijgeschreven in het nieuwe diploma. In Vleuten gingen de kinderen vol trots al aan de slag om de obi op de juiste manier om te doen. Nog even langs meester John voor de laatste details… Zaterdag 15 oktober vond het eerste deelexamen plaats van dit seizoen in Kamerik. Niet iedereen was er, sommigen waren al op vakantie. De kinderen waren daar vooraf niet echt zenuwachtig en begonnen vol enthousiasme aan het tikspel – aan het begin van de les. Na de warming up moesten ze er toch ook daar aan geloven het deelexamen van de techniek gyaku hanmi kokyu nage te gaan doen. Met behulp van Jan doet leraar Benjamin nog een aantal keer rustig de techniek voor. Daarna zijn de kinderen in tweetallen aan de beurt. Voor de meester in het midden van de mat. Eerst de een vier keer de techniek en daarna de ander viermaal de techniek. De docent Benjamin is aangenaam verrast door het resultaat. Iedereen is geslaagd voor zijn examen. Na afloop van de les wordt er nog een foto gemaakt van de tweede groep. Fijne vakantie!