Op 16 en 17 mei was Christian Tissier in het Universitair Sportcentrum te Amsterdam. Het thema was bij de start vooral het samenwerken en de natuurlijk synchroniciteit van het bewegen tussen de benen en de armen. In een actie neigt men vaak tot het werken naar applicatie in plaats van het noodzakelijke constructiewerk. Applicatie gaat over duwen, trekken en het gebruiken van kracht. Op de mat moet het echter gaan over constructiewerk: het werkelijk zoeken ‘waar’ in de beweging – en vooral ook ‘op welk moment,’ de techniek ingezet kan worden.

Tijdens dat zoeken in de beweging heb je een aantal vaste punten om te leren jezelf te ijken: hervinden van je eigen centrum of te kiezen welke techniek je op dat moment kunt toepassen. Dat zijn punten waarop je je kunt permitteren om even te stoppen: een soort rustpunten. Dat kan niet halverwege in de beweging want dan kan de partner de actie weer overnemen. Uiteindelijk moet het gaan naar het ongekunsteld door laten lopen van de aanval. Juist door het pro actieve werk van de aikidoka kan de actie frictieloos worden overgenomen en de techniek zonder pauzes uitgevoerd worden. Een ‘geste pur’, zoals Tissier dat noemt.

De hele zaterdag waren Richard en Peter van ACW van de partij. De stage is goed bezocht en opvallend was dat er veel hakama’s (gevorderden) aanwezig waren. Wilko kondigde bij de start van de stage aan dat het jaar 2009 een bijzonder aikido jaar zal gaan worden: op 13 juni 2009 wordt de oprichting van de Aikido Bond Nederland een feit – mede dankzij Christian Tissier. Als gevolg daarvan komt de doshu op 14 en 15 november naar Nederland. Het evenement vindt plaats in het Topsportcentrum Almere. Houd deze website in de gaten, want je moet je vooraf inschrijven vanwege de verwachte opkomst: iets van 1500 aikidoka’s uit heel Europa samen op de mat.