Dat Aikido bestaat uit tijdloze universele levensthema’s weten wij als Aikidoka’s natuurlijk al lang. Hoe kunnen we dit prachtige gedachten-goed vertalen en overdragen aan het bedrijfsleven? Ruim een jaar lang hebben Peter van Lier van Aikido in Company en Anita Paalvast van Aikido@Work hun krachten gebundeld en keihard gewerkt aan een compleet nieuwe serie aikido workshops voor het bedrijfsleven. Ons uitgangspunt was de vraag hoe teams kunnen blijven navigeren en innoveren in een constant veranderende wereld. We waren het er over eens dat de beste management filosofie voor organisatie ontwikkeling de Theorie U is van Otto Scharmer. De Theorie U beschrijft een proces om tot fundamentele verandering te komen waarbij de letter U staat voor de weg waarlangs dat proces verloopt. Eerst ‘de diepte in’ om onbewuste en onzichtbare informatie bewust te krijgen; dit te gaan gebruiken in het proces van veranderen. Je leert op een andere manier te kijken, communiceren en handelen. Het mooie is dat de kern van Aikido dezelfde basis principes omvat als de Theorie U. Deze hebben we aan elkaar weten te koppelen zodat de deelnemers de theorie in de praktijk kunnen gaan beleven middels de krijgskunst aikido.

We hebben voor het hoger management een prachtige reeks van vijf workshops ontwikkeld: Een Aikido Theorie voor U, gezamenlijk grote veranderingen sturen. De reeks vormt een krachtig teambuildingstraject en volgt de vierentwintig principes vanuit de Theorie U middels vijf bewegingen. De workshops zijn met name voor teams en ook los te volgen. Mooier is natuurlijk de hele serie in te zetten om veranderingen in je organisatie gestalte te geven. Twee gebruikelijke strategieën in het bedrijfsleven zijn doormodderen of (terug) vechten. Veel leiders reageren nog vanuit reflexen. Succesvolle leiders hebben het vermogen om afstand te nemen onder druk. Geconfronteerd met nieuwe situaties en vraagstukken zijn zij in staat hun oordelen uit te stellen en met een open, frisse blik te blijven kijken. Zij zijn eerst stil, zonder nog iets te hoeven weten en kunnen contact maken met een diepere laag in zichzelf om vervolgens in verbinding met de anderen verder te kijken. Wat is er én wat is er mogelijk in de toekomst? Vervolgens ga je creëren met elkaar, ieder individu vanuit zijn of haar eigen kracht, effectief op pad met elkaar, mede ook in interactie met de omgeving. Dit nieuwe proces is creatief en voelt als een dans tussen inspiratie en experimenten.

Dit teambuildingstraject begint waar de traditionele trainingen eindigen. Het verschil is dat we de theorie koppelen aan praktische oefeningen. Ook in onze andere workshops en trainingen horen we altijd terug dat het zeer effectief is zo te leren en om dit te beleven. De somatische oefeningen helpen om de principes te ervaren. Ze hebben een resonantie in het lichaam. Dat werkt van binnenuit naar buiten. Het stelt mensen in staat werkelijke gedragsverandering te bewerkstelligen. Van weten naar handelen. Het is een effectieve manier van contact maken met elkaar en van moedig en waardig leren zijn. Tevens is er in de workshops veel tijd en ruimte om feedback te geven op elkaars krachten, zodat het team in staat wordt gesteld te leren en te groeien. Dat versterkt de teamgeest en onderlinge betrokkenheid. Vanaf het nieuwe jaar gaan we actief de markt op met deze nieuwe workshops en het teambuilding traject. Wij denken dat de tijd rijp is voor dit soort vernieuwingen en het oer-Aikido-principe van niet-vechten, maar juist harmonie zoeken met elkaar. We hebben er enorm veel zin in.

Bovenstaande teksten zijn geïnspireerd op de boeken Theorie U van Otto Scharmer en The Leadership dojo van Richard Strozzi-Heckler.