Zaterdag 14 en zondag 15 november was de Doshu (kleinzoon van de grondlegger van aikido) in Nederland. Voor het eerst in de geschiedenis van aikido trainden alle leden van de verschillende aikido federaties in Nederland door en met elkaar op één grote mat van zo’n 2.300 vierkante meter. Er waren overigens heel wat grote Europese aikido kopstukken op de mat waarmee je gewoon kon trainen. Op de zaterdag, hoorde ik, waren er zo’n 1.200 aikidoka’s aan het werk. Dat merkte je ook wel, want het was er ongelooflijk druk. Bij de warming up kon je amper achterover rollen. De hele mat was ‘bedekt’ met aikidoka’s. Geweldig om te zien en mee te mogen maken. Bovendien een historisch moment want de Doshu zal niet waarschijnlijk nogmaals een keer naar Nederland komen.

Het was ook leuk om de Doshu (dat ‘Leider van de weg’ betekent) eens in levende lijve te mogen aanschouwen. Je kent de kleinzoon van O Sensei eigenlijk alleen maar de foto uit je aikido paspoort of van de foto’s van het internet. De Doshu heeft vooral de basis technieken laten zien. Alles wordt erg ‘rond’ gemaakt. Geen techniek lijkt onderweg dan ook maar even te stoppen bij de Doshu. Bij het proberen was er amper ruimte om te vallen. De meeste technieken deden we bij het beoefenen ervan tot de ‘aanzet’ van de klem of de worp. Rollen of vrije val was er niet bij; in dat geval zou je direct een ‘strike’ scoren op zo’n volle mat…

Zondagmiddag waren er demo’s. Alle negen federaties van de net opgerichte Aikido Bond Nederland mochten een korte demo geven van acht minuten. Best aardig om al die verschillende aikido stijlen eens achter elkaar te zien. Als laatste mocht de Dutch Aikikai Foundation (DAF) opkomen – onze federatie. De DAF vertegenwoordigt inmiddels iets van 2.000 leden en is daarmee de grootste federatie. Dat zag er natuurlijk fris en strak uit. Jong en oud, mannen en vrouwen gaven de demo. Heerlijk dat dynamische van onze federatie. Wilko sloot af met een randori (meerdere aanvallers tegelijk) waarna de Doshu nog een kleine demo gaf met zijn twee uke’s. Voor Aikido Nederland was deze dag een groot succes!