Jeetje, dat was wel vroeg zeg: om vijf uur de wekker. Daarna via Woerden om Jacob op te halen naar TopSportcentrum Papendal in Arnhem. Op dit soort dagen wordt de hele dojo speciaal voor de praktijkexamens van de leraren opleidingen omgebouwd. Twee volle lichtingen wederom dit jaar bij Aikido Nederland. Veertien niveau twee leraren zouden vandaag opgaan voor hun laatste praktijkopdracht. De hele wagen volgeladen met mappen, papieren en natuurlijk heerlijke versnaperingen geregeld voor de vrijwillige ukes. Nets als vorig jaar was Jumbo Ten Brink Food onze sponsor, wat zeer gewaardeerd wordt. Na het indelen van de zalen, nog even de posters en mappen klaarleggen op de tafel van de Toetsingscommissie. Zo, om 08:15 waren wij er helemaal klaar voor. Nog snel even zelf wat eten. Ietsjes daarvoor druppelden de eerste deelnemers al binnen. Ze komen vanuit het hele land en moeten, net als wij, soms wel langer dan een uur in de auto zitten. Ruim dertig ukes waren bereid geweest om te helpen deze dag, net als de examinatoren en de toetsingscommissie. Als er gemiddeld zo’n twaalf ukes op de mat staan, dan kunnen ze om beurten wisselen om even een pauze te nemen. Het zijn natuurlijk toch korte lessen, waar intensief gewerkt wordt. Pauzes met wat te drinken en iets te eten, maakt het mogelijk dit vol te houden.

Na de evaluatie van vorig jaar was besloten om nog meer onderdelen centraal uit te gaan voeren. Heel tof dat de verschillende secties binnen de bond de gezamenlijke centrale opleidingsonderdelen steunen en bereid zijn om dit verder te professionaliseren. Zowel bij niveau 2 als bij niveau 3 zijn er extra onderdelen bijgekomen. Ervaren gepassioneerde docenten zijn bereid gevonden deze onderdelen voor hun rekening te nemen. De evaluaties van de deelnemers zijn over het algemeen erg positief. Vorig jaar werden beide opleiding geëvalueerd door iedereen met een acht gemiddeld. De evaluatieformulieren van dit jaar werden die ochtend op mijn bureau gelegd door Harry van de Toetsingscommissie. Ik ben natuurlijk benieuwd en scan er snel even doorheen. Vooral de laatste rubriek: Algehele indruk… “Ik ben tevreden dat ik de opleiding gevolgd heb en zie het resultaat terug op de mat. Of: het was erg leuk om mee te maken en meer dan de moeite waard om zoveel kilometers aan de opleiding te besteden. En: Door al deze ervaren mensen is de opleiding als geheel niet alleen een voorbereiding op het lesgeven, maar een verdieping van je aikido in het algemeen. Als laatste: Ik zal de cursus gaan aanraden bij mijn mede aikido collega’s, het geheel geeft een inzichtelijke blik in de voorwaarden en context van het leraarschap.” Ook het delen van de kennis en kunde met elkaar op de mat wordt onderling erg hoog gewaardeerd. De praktijkvakken staan bovenaan bij de scorelijsten op de evaluatieformulieren, zie ik.

De dojo van Aikido Nederland is een open hal waar we met kamerschermen aparte hokjes maken voor de reflectie interviews tussen de aankomende leraren en de examinatoren. Er is een continue rooster waar om beurten in twee zalen en kamers tegelijkertijd lessen worden gegeven en gesprekken plaatsvinden. Op zich een rumoerige en hectische aangelegenheid om zo’n zestig mensen in totaal te rouleren. Toch was het op de een of andere manier een bijzondere en rustige ochtend. Iedereen was, ondanks de spanning, open en ontspannen. Dat heb je wel eens van die dagen: dan loopt alles zoals het zou moeten lopen. Dit was zo’n dag. Toen ik een leraar vroeg hoe het ging, zei hij: ‘Ik was best zenuwachtig, maar toen ik ging zitten voor de klas en al die stralende gezichten van de ukes zag, viel alle spanning van me af. Een examinator die langsliep stak zijn duim op naar mij en fluisterde: ‘een juweeltje deze kandidaat’. We hoefden eigenlijk bijna niets te coördineren. De posters aan de muur wezen iedereen de weg waar ze moesten zijn deze dag. De ukes regelden zelf onderling wie wanneer met pauze ging. Als er toch wat extra kandidaten nodig waren op een mat, dan was dat binnen een oogwenk opgelost. Op het einde van de dag, bleek iedereen geslaagd. Op ons verzoek om even te helpen de zaal terug te brengen in originele staat, was dat eigenlijk zo gepiept. Binnen een uurtje was alles weer op orde. Vele handen…