Zondag 4 oktober 2009 was Christian Tissier weer in Nederland om een stage te geven in Leiden. Richard ten Katen van Aikido Centrum Woerden vertelt hieronder zijn eigen persoonlijk stage ervaring.

“Ik kan iedereen adviseren een dergelijke stage gewoon eens te beleven. Het is een totaal ander insteek van aikido als tijdens de reguliere lessen. Ik ervaar het als een groot voordeel dat je met zoveel verschillende aikidoka’s traint. Samen met 150 aikidoka’.s uit het land sta je op een immense tatami. En de wijze waarop Christian Tissier je laat ervaren hoe technieken uitgevoerd worden, is bijna ‘magisch’.

Het thema van deze stage kwam er kort weg op neer je zelf in een goede ‘hoek’ ten opzichte van de uke te positioneren om zo je zelf te plaatsen en de actie goed uit te kunnen voeren. Tijdens de oefeningen dien je jouw eigen lijnen goed in de gaten te houden. ‘.Scherm’. met de hand van het been wat voor staat je eigen gezicht af, als de slag van een zwaard. Hierdoor sta je altijd ‘aan’ en kun je direct reageren op een wijziging van uke zonder zelf wederom te worden aangevallen.

Stages zijn voor iedereen toegankelijk, dat maakt ze zo waardevol. Tijdens de stages train je met aikidoka’s van alle niveau’s: van zesde kyu tot vijfde dan, door en met elkaar. Ik probeer tijdens een stage er niet zo te letten dat ik alles perfect uitvoer, maar zorg vooral dat ik lekker blijf werken. Ik kies ook zoveel mogelijk aikidoka’.s uit met een hakama, zij kunnen je goed laten voelen waar je uit de bocht vliegt; waar je periferisch wordt. En ze hebben, in mijn geval, enorm veel nuttige tips gegeven die mij verder helpen op mijn eigen weg van de harmonie.”