Vrijdagavond 26 juni waren de laatste kyu-graden passages van dit seizoen op de hoofdlocatie van Aikido Groene Hart. Voor het eerst vonden in de dojo de examens van de jeugd, de kinderen van de groep ‘aangepast sporten’ en de volwassenen tegelijkertijd plaats. Een mooi samenkomen en daar is hard aan gewerkt de laatste jaren. Er zijn niet zoveel budo- of bewegingsvormen waar het mogelijk is dat oud en jong, man en vrouw op gelijkwaardige wijze met elkaar kunnen trainen op de mat. Ik vind dat geweldig bij aikido. Nu voor de kindergroepen een doorlopend kyu-graden systeem is opgezet, was het ook aan de jeugd de uitdaging een stapje verder te leggen. De meest logische stap leek ons om de examens van de jeugd af te gaan nemen bij de volwassen. Uiteindelijk is dat ook waar ze naartoe aan het werken zijn, hun toekomstige uitdaging. Het samenwerken tussen de diverse doelgroepen kent als voorwaarde dat we vooral willen leren van elkaar in een dojo.

De letterlijke betekenis van ‘dojo’ is ‘plaats van training’ of vrijer vertaald ‘plaats van wakker worden’. Wakker worden om nieuwe manieren te leren om te zijn in deze wereld. Het je eigen maken om een positieve can-do houding te ontwikkelen, om te kunnen dealen met alles wat in een steeds hoger tempo verandert in onze hedendaagse maatschappij. In een aikido dojo heerst vaak een ontspannen en vriendelijke sfeer waar tegelijkertijd een stemming van discipline heerst. Aikido is een krachtige manier om hierin bedreven te raken omdat je dit kan doen via praktische toepassing. Wat kritisch is in aikido, is vooral hoe we leren. Leren via kennis of theorie is alleen maar geroddel in het hoofd, aldus Richard Heckler. De uitdaging is om cognitieve kennis om te zetten naar effectief handelen en dat zit in je lichaam. Informatie alleen doet gedrag namelijk niet veranderen. Aikido gaat dus niet zozeer alleen over technieken, maar werkt vooral op een diepere laag.

Wij leren via ons lichaam. Actie is het domein van ons lijf en niet van het hoofd. Belichamen betekent gedrag als reflexen, gewoontes en dagelijkse handelingen transformeren. Oefenen in aikido betekent dat je traint om nieuwe acties te durven nemen. Het je eigen maken wat de relatie is tussen kracht en verantwoordelijkheid. De lessen van wat te veel is en wat te weinig, als je een actie inzet. De directheid ervaren van je eigen daden in de relatie tot je partner. Een zeldzame combinatie van competenties om te praktiseren: betrokkenheid in actie. Het beproeven van krachten zonder de ander te beschadigen. Dat betekent voorbij durven gaan aan de grenzen van je comfort zones. Alleen daar gebeurt het namelijk, alleen daar vindt de magie van de verandering werkelijk plaats. De dojo is een perfecte omgeving om dit met elkaar te experimenteren, te vernieuwen en te verbeteren.

De fysieke oefeningen helpen om de theoretische principes uit te proberen in de praktijk en zo effectievere stappen voorwaarts te maken om de snel veranderende mensenwereld te herijken. Het gaat hier vooral om de aandacht tussen onze morele kracht en hoe we leven in ons lichaam. Het zoeken naar de verbinding wie we werkelijk willen zijn. De afstemming tussen actie en gemoed, zonder arrogantie of agressie. Het ervaren van deugden als integriteit, respect en actie. Het gaat dus niet zozeer om de oefening zelf, maar meer om de intentie die achter de oefening steekt. Die geeft de betekenis eraan. Door het lichaam nieuwe manieren te laten vinden om te handelen, bouw je een nieuw vertrouwen op in jezelf. Je gaat jezelf er beter door voelen. Uiteindelijk is het doel te gaan naar een niveau van altijd oefenen. En dat wat we oefenen, dat worden we – aldus Richard. Hij schrijft het werkelijk prachtig in zijn boek: ‘De echte dojo zit in onze harten en gedachtes’.

Bovenstaand stuk is geïnspireerd op ‘The Leadership dojo’ van Richard Strozzi-Heckler.

De kandidaten die vanavond geslaagd zijn voor hun examen. Zesde kyu: Hendrikjan, Laurens, Lucas, Manuela, Olav, David, Jade, Johah, Sander, Yoeri, Roland, Udo, Ged, Martijn, Tom, Yort en Baha. Vijfde kyu: Aidan, Brenda, Eugene, Luka, Amy, Dion, Joost, Koen, Sarah, Eric, Gert, Joya, Leon, Ricus, Robin, Daniel, Barbara, Carin, Christa, Edwin, Jeroen, Kenneth, Michiel, Rene, Roeland, Ron, Wendela, Wilger en Sven. Vierde kyu: Britt, Melissa, Jedinja, Andre, Erwin en Hans. Derde kyu: Aniko en Sandra. Tweede kyu: Arnoud, Jan, Jeroen en Tim. Van harte gefeliciteerd allen.