De Doshu, de kleinzoon van de grondlegger van aikido, Morihei Ueshiba, komt naar Nederland. Moriteru Ueshiba komt mede vanwege de halverwege dit jaar opgerichte Aikido Bond Nederland. De Doshu staat aan het hoofd van de Aikikai Foundation, Aikikai World Headquarters. De stappen om Aikido Nederland vorm te geven werden concreet nadat in september 2007 vanuit het NOC-NSF signalen kwamen dat Aikido een zelfstandige bond kon worden binnen het NOC-NSF.

Al snel werd in het proces van wording consensus gevonden over de volgende grondpijlers van de nieuwe bond: technische autonomie; handhaven van de bestaande gradueringstructuren van de deelnemende aikikai-organisaties; en de opname van de verschillende stijlvormen van het aikido in secties. Inmiddels is de oprichting van Aikido Nederland sinds enkele maanden een feit en vertegenwoordigd deze nu zo’.n 80% van de in Nederland geregistreerde aikidoka’.s. Naast de sectie Aikikai (met zo’.n 4000 leden), vertegenwoordigd de Aikidio Bond ook de secties: Aikibudo, Yoseikan Aikido, Tendo Ryu Aikido en Tomiki Aikido.

De komst van de Doshu is een unieke gelegenheid. Probeer zoveel mogelijk te komen, want het is onwaarschijnlijk dat de Doshu nogmaals een stage in Nederland zal komen geven in de toekomst. Als je het hele weekend kunt, reserveer dan hier een passe-partout. Anders kun je voor een dag of dagdeel ook ter plaatse een ticket bestellen. Het evenement vindt plaats in het topsportcentrum Almere. Het wordt een bijeenkomst van naar schatting zo’n 1500 aikidoka’s op de mat. Naast Christian Tissier shihan zal ook Sugano shihan op het evenement Doshu 2009 aanwezig zijn. Reserveer 14 en 15 november vast in je agenda!