Op 19 december 2009 was de jaarlijkse kerststage te Leiden. Er waren meer dan 60 aikidoka’s bij elkaar. Een flinke groep. Alle satteliet dojo’s waren goed vertegenwoordigd. Zo ook Aikido Centrum Woerden, met maar liefst 16 afgevaardigden uit onze dojo. Mooi werk. Marc Jongsten was de stagedocent. Judith Lengkeek, een leerling van ACW, vertelt hieronder haar stage ervaring.

“De dojo leek bijna te klein voor de grote opkomst. Je vraagt je soms af wat het is dat al die mensen bezielt om op zaterdagmiddag in een wit pak op een stukje mat bewegingen uit te voeren. Toch bleek Marc Jongsten door de oefeningen heen, in staat om precies dat te benoemen wat in elk geval mij bezielt. Een paar uitspraken heb ik onthouden die ik bij deze wil delen. ‘Aikido is een weg’. En net als het niet leuk zou zijn als opeens de A12 zou stoppen, is het ook niet de bedoeling dat je om de haverklap in een oefening stopt om jezelf te evalueren. Daarmee onderbreek je, met het zo vaak geprezen verstand, juist de beweging.

Zelfkritiek kan ‘killing’ zijn en Marc adviseerde daarom om ‘te werken met een marge’. Het zou juist vreemd zijn als iedereen in één keer de oefeningen die worden voorgedaan exact na zou doen. Aikido is een weg die je gaat, waarbij het belangrijkst is, dat je ook echt gaat. We kennen allemaal de uitdrukking ‘oefening baart kunst’. Ga niet zelf keihard proberen iets op te bouwen, iets met harde hand neer te zetten. Het is niet voor niets dat de uitdrukking niet is ‘oefening bouwt kunst’. Door te blijven oefenen wordt de aikidoka steeds meer zichtbaar, vanzelf. Al met al weer een fijne stage. Ondanks dat ik zelf iets eerder weg moest, toch weer een stuk verder geraakt op de weg (do) van aikido.”

ACW kandidaten die geslaagd zijn voor hun passage tijdens de kerststage. Zesde kyu: Co, Jan Jacob, Marijn, Marnix, Matthijs, Wout. Voor de vijfde kyu: Erwin, Gerth en Roland. Vierde kyu: Adriaan, Bas, Ron. Derde kyu: Marco van der Meijden. Proficiat allemaal en fijne vakantie toegewenst!