Op vrijdag 1 oktober 2010 was de eerste introductieles van het nieuwe seizoen. Een prachtige opkomst kan je wel zeggen. Een prima balans tussen mannen en vrouwen, jong en oud. Erg leuk om te zien dat zo veel mensen hun weg naar de dojo gevonden hebben. En nog belangrijker, dat ze de stap hebben genomen om ook eens te komen om het aikido persoonlijk te ervaren. Aan den lijve, zo gezegd. Het lastige van aikido is dat het zo veel elementen bevat dat je altijd weer een keuze moet maken wat te vertellen, en hoe. Dit keer heb ik gekozen om de buiten- en de binnenkant van aikido toe te lichten op de open avond.

De buitenkant is het ‘plaatje’ dat je ziet als je aikidoka’s met elkaar trainen. De constante zoektocht tussen ‘strijd en harmonie’. Het lijkt op vechten, maar dat is niet waar het over gaat in aikido. Neutraliseren, balanceren en werken met elkaar. Geven en ontvangen, non stop. Ik heb eerst zelf wat laten zien en daarna zes hakama dragers (leerlingen van ACW) wat technieken voor laten doen in de klas. Afhankelijk van wie je bent, ontstaat voor jou je eigen beeld. Voor de een is het hard en dynamisch, voor de ander zacht en rond. Maar kijken is heel anders dan ervaren. Dus na de demo met de belangstellenden de mat op. Na de uitleg van hoe je aikido kunt leren – dat het een langzaam proces is waar je vanzelf vertrouwen in krijgt, gingen we met elkaar naar de binnenkant van aikido.

De binnenkant van aikido gaat over de verbinding tussen gevoel en verstand, lichaam en geest. Het mooie van aikido is dat je constant met beide kanten kunt experimenteren én deze persoonlijk ook kan beleven. In het aikido wissel je namelijk bij elke oefening van rol: eerst ben je aanvaller dan verdediger. Eerst geef je energie en dan ontvang je de energie. Na een korte uitleg welke technieken er zijn: klemmen en worpen en waar ze over gaan, gingen we met elkaar aan de slag. Ik had er vooraf een paar geselecteerd. In een prettige sfeer hebben ze met elkaar de binnenkant van het aikido kunnen proeven op deze avond: het geven en ontvangen van een klem; het geven en ontvangen van een stoot en het jezelf in kalmte vrijmaken uit een stevige pakking. Een ‘inspirerende ervaring’ gaf een van de deelneemsters terug op het eind!