De Mytylschool ‘Ariane de Ranitz’ verzorgt voor stad en regio Utrecht (voortgezet) speciaal onderwijs voor kinderen en jongeren met een lichamelijke of meervoudige handicap. Er zitten ongeveer 300 leerlingen in de leeftijd van 4 tot 20 jaar. Vrijdag 27 juni was er gelegenheid om de leerlingen van deze school kennis te laten maken met verschillende sporten. Aikido Centrum Woerden had aangeboden om een workshop aikido te geven. Sander, Bart en Ilse waren ook van de partij om hier en daar wat extra uitleg en ondersteuning te bieden.

Om 12:30 stonden de dappere Mytyl-leerlingen allemaal op de mat in een judo jasje. Op het laatste moment kwam er nog een leraar langslopen: Tjeerd. Die had natuurlijk vette pech want iedereen riep direct dat hij mee moest doen. Na wat aarzelen, schoof hij aan bij de groep. Na even kort verteld te hebben wat aikido is, begon de warming up. Hierna zijn er wat verschillende aanvallen en technieken gepresenteerd om deze vervolgens onder elkaar wat te gaan oefenen. Al gauw klonken de oer-kreten als ‘Aahhh’ en ‘Oeeff’. En, als bij het voordoen Sander door de lucht vloog, werd iedereen zeer vrolijk en gevraagd of ik het nog een paar keer kon laten zien – maar beter in slow-motion…

Al snel bleek dat de leerlingen van deze Mytylschool een en ander sneller onder de knie hadden dan de leraar Tjeerd. Deze moest het dan ook flink ontgelden. Bij de laatste oefeningen moedigden de toeschouwers luidkeels en steeds enthousiaster hun vriendjes en vriendinnetjes aan als Tjeerd op de grond werd gegooid. Aan het einde van de les heb ik natuurlijk vermeld dat het bij aikido niet gaat om vechten, maar om het met neutraliseren van de tegenstander. Met respect met elkaar omgaan is belangrijk in het aikido. Goed gedaan hoor, Mytyl-krijgertjes – en euhh, voorzichtig met de leraren!