Zaterdag 14 maart was in Sporthal de Pijp in Amsterdam de jaarlijkse DAF-dag. Een combinatiestage gegeven door Wilko Vriesman en Kobayashi Shihan. Yukimitsu Kobayashi sensei is 7de dan Hombu dojo Shihan. Er waren twee stages van twee uur in de middag met een uur pauze ertussen. Wilko, eergisteren opnieuw vader geworden van een dochter, gaf telkens het eerste uur les en Kobayashi Shihan het tweede uur.

De DAF-dag is een gezamenlijke stage van alle leden van de Dutch Aikikai Federation. De stage was geschikt voor alle graden en voor jong en oud. Ongeveer de helft van de meer dan honderd aanwezigen hadden een kyu-graag; de andere helft zwarte band of hoger. Na het laten zien van een techniek door Wilko voor de klas, moesten twee dan-graden de uitvoering laten zien – met flink wat energie en vliegwerk natuurlijk. Daarna werden twee jonge kinderen voor de klas gevraagd van iets van 6 en 8 jaar oud. Ook deze kinderen voerden toen keurig de techniek in alle rust en lichtheid uit. Prachtig om te zien: ze kregen dan ook een daverend applaus. Het pro-actief werken van zowel de uke als de tori maakt dat het mogelijk is om met alle leeftijden te werken; het gaat juist niet om kracht bij aikido. Van ACW waren Ruud, Jerry, Jan, Reamon en Ilse aanwezig. De sfeer was prima en er werd hard gewerkt.

Wilko kondigde aan dat op 14 en 15 november 2009 de Doshu naar Nederland komt. Dat wordt een stage van meer dan duizend man. Schrijf deze dagen vast in je agenda, want het is voor het eerst dat de Doshu naar Nederland komt!