Op donderdagavond 24 april was in Leiden te gast Ikeda Shihan (7de dan). Er was vooraf niet zoveel ruchtbaarheid gegeven aan deze stage, anders hadden we niet kunnen bewegen vanwege de drukte. Vanuit Woerden waren er zo’n twaalf aikidoka’s aanwezig. Sowieso een bijzondere gelegenheid om deze shihan zo dicht in de buurt te mogen bezoeken, maar ook Marc Jongsten was er aanwezig als gastheer. Het was tof om hem weer in zijn aikido pak te mogen aanschouwen; alsof hij er niet eens tussenuit is geweest. Marc opende de stage en was er alleen vanuit een ceremoniële functie aanwezig. ‘Het is goed om jullie in levende lijve te zien; net zoals de hartelijke kaarten die ik van jullie ontvangen heb, waar jullie hetzelfde naar mij aangeven!’ Erg dapper van Marc dat hij zijn gezicht heeft laten zien deze avond; het zal echt niet meevallen om in zijn huidige conditie daar ‘even’ te staan. Een daverend applaus toen Marc het woord overgaf aan Ikeda en zelf vertrok.

We begonnen direct als eerste oefening – een soort verlening van de warming up, met tenkan. Even lekker los schudden van de spieren. Op de terugweg in de auto vertelde Edwin dat hij vond dat Ikeda een joviale uitstraling had. Dat vind ik ook: ondeugende oogjes en met veel plezier in wat hij wil overdragen aan de volgende generatie. ‘If someone is bigger or stronger than you, you cannot use power. Then you lose. You need to break balance of person.’ Hij kiest twee zware jongens uit het publiek om hem stevig met vier handen vast te pakken. ‘You can not control your partner, you must control yourself. You can not change your partner, you can only change yourself. You have te make an inner move to break balance.’ Zonder dat  wij iets zien, staat hij de twee jongens smalend aan te kijken en vertelt luchtig dat zij hun balans kwijt zijn. Verbaast kijken ze naar Ikeda waarna ze heel langzaam, haast in slow motion, omvallen. Gelach in de zaal. Een man die rust uitstraalt, met een goed verhaal gelardeerd met humor.

Als hij probeert uit te leggen hoe het werkt, gebruikt hij als voorbeeld een ballon waar water in zit. Als het water in de ballon naar een kant gaat, verschuift ook de ballon. Hij pakt iemand voor de klas bij de vingers vast als deze haar arm heeft uitgestrekt. Dan vertelt hij hoe het werkt: met zijn gedachten richt hij zijn eigen energie op verschillende plekken in de partner. Je ziet niets aan Ikeda veranderen, maar de uke maakt rare bewegingen: schouder, rug, hoofd, schouder, hoofd, elleboog… en de uke valt. Ik oefen dit later op de mat met iemand en zie dat het werkt bij mijn partner: we lachen er beiden om. Er heerst altijd een aparte sfeer op de stages van Ikeda. Als je ernaar kijkt, geloof je er niets van. Als je het ondergaat, begrijp je er niets van. Je moet de lijnen naar de partner zoeken: dan erin en eruit, maar Ikeda heeft zichzelf geleerd deze twee handelingen in één beweging uit te voeren.

Ikeda vertelt dat het een andere manier is dan pure fysieke kracht te gebruiken. Hij wil ons een nieuwe tweede manier leren, naast de oude manier. Alles verandert en het is goed om ook te vernieuwen. Je hoeft de oude niet te vergeten, maar nu heb je een extra methode om iets op te lossen, zegt hij. Dan laat hij zien wat de mentale kracht kan doen. John vertelde later dat het ongelooflijk is als je er naar kijkt. Iemand pakt hem stevig beet met één hand. Stoïcijns staat Ikeda en kijkt schijnbaar in de verte. Eerst lijkt het of alles stil staat en er even niets gebeurd. De uke die hem stevig vast heeft, verandert heel langzaam zijn lichaamshouding alsof hij ergens kramp heeft of zo. Ikeda blijft onverstoorbaar in de verte turen, een minieme wijziging rondom zijn mondhoeken is misschien het enige dat verandert. De uke gaat langzaam steeds meer naar de grond, totdat de uke omvalt omdat hij niet verder kan – onwaarschijnlijk om te zien. Wilko sloot de stage af met het feit dat er na een zeer onrustige en spannende periode voor iedereen er nu gelukkig weer rust komt in Leiden.