Op 27 april 2013, de verjaardag van mijn zoon Chay, was Christian Tissier (7de dan) in Amsterdam. Ondanks deze verjaardag wilde ik toch een ochtenddeel meepakken bij deze levende legende. We waren met zijn vijfen uit Woerden die ochtend. Vroeg vertrokken, anders is het lastig om bij de Pijp een parkeerplaatsje te bemachtigen. Minstens hondervijftig aikidoka’s met elkaar op de mat. Een kwart was zonder hakama, de rest met. Alle talen uit vele landen hadden zin in deze stage. Jesse, een van onze jeugdleerlingen, zat in de meeste gevallen vooraan. Zo kon hij het goed horen wat er allemaal uitgelegd werd en misschien kwam daar een kans voorbij om eens als uke gevraagd te worden. Je Tissier met Jesse als uke in Amsterdam, apr 2013weet het maar nooit. In ieder geval valt er veel te leren als je goed vooraan zit. We begonnen als een soort verlenging van de warming up met katate dori kokyu nage. Het draaien van de pols na de tenkan werd door Tissier als belangrijk meegegeven. Daarna was de bedoeling om te snijden naar de partner, dat maakt dat deze de noodzaak tot bewegen gaat voelen.

Toen we redelijk opgewarmd waren, schakelde Tissier door naar katatedori udekime nage. Om te voorkomen dat de arm, die onder de uke doorgaat naar het gelaat om de balans te verstoren, gepakt wordt, moet je deze roteren. Hij demonstreert het langzaam en dat maakt dat de uke licht omhoog gaat net voor hij geworpen wordt. We sluiten het eerste uur af met dezelfde aanval, maar nu als techniek shiho nage. Het tweede uur behandelt hij yokomen uchi ikkyo omote. Tissier stapt ver naar buiten en switcht dan snel met zijn heup; maakt een atemi naar de uke. ‘Tss, Tss,’ is het geluid dat hij erbij maakt. Deze schrikt zich een hoedje en beschermt snel zijn gezicht door zijn hand voor zijn hoofd te houden. Handig laat Tissier de hand vallen en vervolgt de techniek. Met groot gemak, zo lijkt het. Hij benadrukt het belang van het onderstel: het voetenwerk. Je moet de training ervaren alsof je met een echt wapen werkt. Daarmee kweek je een bepaalde scherpte en alertheid aan. Alleen met het trainen van dit soort scherpte, werkt de trainingsmethode als een martiale weg.

Met Bodo toont hij hoe belangrijk het is om mee te draaien als iemand aanvalt vanuit yokomen. ‘We all have to move like a wall.’ Bodo beschermt zich met zijn arm en draait zijn onderlichaam precies mee in de richting van de aanval. De onbuigzame arm blijf onbuigzaam gedurende deze actie bij Bodo. Dan naar katate dori nikkyo. Er is een natuurlijk ontmoetingspunt dat je bij elke techniek zult moeten zoeken. Dan werkt het frictieloos en licht. Met Erik uit Leiden train ik een tijdje met de techniek katatedori nikkyo ura. Even op vol vermogen, haast zonder elkaar aan te raken. Soms werkt het door met alleen met je houding en de juiste richting de aanvaller van je af te houden, dan schrikt de uke achteruit. Heerlijk om zo trainen! Jesse had het al opgegeven, vertelde hij later… De laatste drie minuten van de ochtend stage gingen in. Tissier wilde nog even wat meegeven aan ons. Hij kiest toch nog even iemand uit het publiek: Jesse?! Ik spring op want dit moet natuurlijk vastgelegd worden; pak de camera en druk snel een aantal maal af. Gelukkig zat er wat redelijke foto’s bij. Een mazzeltje voor deze jongeling. Onderweg terug naar Woerden vertelde Jesse dat de foto zeker op zijn facebook zal komen en dit zijn mooiste stage tot nu toe was…