Van 2 tot en met 5 april 2010 werd de Lentestage gegeven in Leiden door Marc Jongsten. Judith Lengkeek van Aikido Centrum Woerden vertelt hieronder haar eigen stage ervaring: “Vooral op zaterdag trokken er veel leden vanuit Woerden naar Leiden om te worden ondergedompeld in ‘.the spirit of aikido’.. Marc liet dan ook expres de hakama’.s (zij die een broekrok dragen) regelmatig apart oefenen. De hakama’.s konden zo als voorbeeld dienen om te laten zien hoe de bewegingen steeds lichter en met veel ki-energie worden uitgevoerd. Tegelijk was het ook wel een praktische oplossing, omdat het behoorlijk druk was!

De ochtend begon met oefening met het houten zwaard – de boken. Dezelfde principes die we ook tijdens onze reguliere lessen in Woerden horen, bleken hier ook op te gaan: als je wordt aangevallen, vlucht dan niet weg maar stap in de actie! Dat is dan toch wel even heftig als iemand met een zwaard op je afstormt: vol met je buik naar voren te stappen. Om het nog reëler te maken liet Marc een glimmend echt zwaard zien, om zo de illusie weg te halen dat we met een stok aan het oefenen waren. En vervolgens kun je als aanvaller de klap natuurlijk direct terug verwachten. Daarbij is het voor uke (aanvaller) belangrijk om onmiddellijk te accepteren dat hij niet meer de centrum lijn bezit en er dus ook niet meer over gaat zitten vechten.

Als je dan toch even de vergelijking maakt met een stok of een boomtak uit het bos en je wilt te sterk zijn, dan heb je zo juist meer kans om af te breken. Terwijl een tak die in een storm weet mee te geven, flexibel buigt; daarmee de aanval juist overleeft. Iedereen heeft het gelukkig gehaald, zodat we vol energie door konden gaan naar de volgende ronde – aikido. Aan het eind van de stage vonden ‘de passages’ plaats. Een mooie opmerking die in dat verband werd gemaakt was: een passage is als een verjaardag, soms vier je het liever niet maar je wordt wel ouder! En daarom zijn er passages, om momenten te markeren waarop je weer een stap verder hebt gezet op het aikidopad.”

Hieronder diegenen van ACW die geslaagd zijn voor hun passage tijdens de Lenteschool. Zesde kyu: Albert, Frank, Frans, Martin en Veronique. Voor de vijfde kyu: Matthijs, Mirjam, Theo en Tim. Voor de vierde kyu: Chris, Gerth en Judith. Voor de derde kyu: Bas en Richard. Voor de tweede kyu: Ilse Oosterom.