Al weer de laatste stage van het seizoen 2008/2009: de eindeseizoen stage bij Aikido Centrum Leiden. De laatste stage sluit ook ACW af in Leiden met een gezamenlijke BBQ. Een amerikaanse: iedereen neemt zelf ook iets mee. De stage was goedbezocht met wederom veel nieuwe gezichten vanuit ook de andere regionale dojo’s. De stage was onder leiding van Marc Jongsten (4e dan). Het eerste uur flink op de knieën gewerkt. Daarna geschakeld naar de entree met yokomen.

Marc gaf aan dat het belangrijk is om in de entree scherp en direct binnen te komen. Je bonkt de ander tegen de schouder en creëert daarmee direct een duidelijke entree bij binnenkomst. Die ‘bonk’ moet wel echt zijn, anders loopt die ander gewoon door. Daarna de ruimte zoeken in de opening en vertrekken. Dat vertrekken – om de techniek te vervolgen, moet wel enig vuur bevatten. ‘Een vonk als van een sterretje,’ zoals Marc dat zo mooi aangaf. Het voelt dichtbij heel akelig, maar doet feitelijk niets schadelijks. Want beschadigen dat doen we binnen aikido niet. De beoefening van Aikido begint en eindigt namelijk met respect.

Hieronder diegenen van ACW die geslaagd zijn voor hun passage tijdens de stage. Zesde kyu: Pia. Voor de vijfde kyu: Chris Hans en Judith. Vierde kyu: Bart. Proficiat. Iedereen fijne vakantie toegewenst!