Aikido pak aan! Hakama uit!’ staat er met grote letters op de tussendeuren en op de kleedkamer deuren. De aftrap van het zomerrooster zou vandaag zijn. Veel hadden al gevraagd: wat gaan we doen? Ik had het nog even als verrassing gehouden. Jedinja Jansen is IBT docente bij de politie. Dit staat voor Integrale Beroepsvaardigheids Training. Dat houdt in dat ze lesgeeft aan politie agenten. De agenten zijn al agent (dus niet in opleiding) en moeten vier tot vijf keer per jaar op herhalingstraining om hun bevoegdheden te behouden voor op straat. Deze trainingen en toetsen die worden gegeven, neemt Jedinja bij hun af. Hierbij kan gedacht worden aan theorie lessen, vaardigheidslessen voor zowel het boeien, gebruik wapenstok en pepperspray, maar ook een stukje stoten en trappen. Ook hoort het schieten erbij en fysieke onderdelen denkende aan hindernisbanen. Vandaag zouden wij de basistraining boeien krijgen. Er lagen vierentwintig setjes klaar voor het portret van O’Sensei op de grond. Aikidoka stonden er gefascineerd naar te staren en in een cirkel eromheen. Jedinja stelt zich keurig voor en wordt vandaag bijgestaan door twee collega aikidoka die ook agent zijn. Danny en Sandra hebben beiden heel veel ervaring in de praktijk. Met zo’n grote groep is het beter met meer instructeurs. De warming up is anders. Door elkaar heenrennen en op elkaars schouder tikken. Binnen luttele seconden is het een grote chaos op de mat.

Jedinja: ‘HEREN…op mijn teken…’ Je hoort aan haar stem dat ze dit vaker heeft gedaan. Dan moeten elkaar op schouders en heupen tikken. Je mag jezelf verdedigen. Al snel een hoop gehijg. Best intensief natuurlijk. Iedereen is super fanatiek. ‘Er zitten veel parallellen tussen het aanhouden bij de politie en wat wij doen in aikido. Als eerste je houding om het op te willen lossen zonder vuisten, de toon in de communicatie en de hanmi houding. Ontspannen zodat je snel kunt reageren. Het straalt iets uit van: ik ben er én paraat om direct te handelen indien nodig.’ De instructeurs hebben alle drie een Aikido Groene Hart T-shirt aan op een zwarte politiebroek met de bijbehorende koppel. Jedinja licht de inhoud van de koppel toe. Verder legt ze uit dat ook bij de politie gewerkt wordt met sleutelposities en principes. Elke situatie is anders, dus daarom leren we stap voor stap de aanhoudingsprocedure. Het heeft iets van onze ai hanmi ikkyo positie. Er wordt uitgelegd waar je de boeien omdoet bij elkaar. Tussen de pink en de knokkel op de pols. Laten we dat eerst maar even oefenen. Twee aan twee. Een hoop gepuzzel. Ik hoor iemand zeggen tegen zijn partner: vast een vertrouwd gevoel voor jou?! ‘Niet te hoog,’ roepen de instructeurs. Je ziet iemand van de jeugd genieten als ze bij onze reus Dolf de boeien achter op de rug vastzet. Niet verzetten, is een goede tip, want het voelt als een nikkyo klem als je draait. We oefenen staand, knielend en liggend. Probeer de verdachte te immobiliseren, is de opdracht. ‘Maak de verdachte los en kom er weer bij, klinkt het ineens door de sporthal.’

Dan mogen we het nog een keer proberen, met iets meer verzet. Daarbij moeten we kijken welke aikido technieken we zouden kunnen toepassen om de verdachte te controleren. Jedinja is best streng als iemand iets geks probeert te doen. Kordaat spreekt ze de persoon erop aan. Je ziet overduidelijk dat deze twee agenten helemaal in hun eigen element aan het rondwandelen zijn met veel tips voor ons. Iemand uit de hoek: waar kan ik een schadeformulier invullen? De instructrice: ‘Als iemand rode striemen heeft aan zijn pols is dat jouw feedback dat je zachter moet werken.’ Dan de duo-procedure. ‘Etaleren, fixeren, controleren en boeien.’ Het ratelt er allemaal zo uit bij Jedinja. Je hoort dat de drie jaren ervaring als IBT-docente er goed inzitten. Benjamin is de klos als demonstratiemodel. Als gevraagd wordt om mee te werken, zegt hij van niet en loopt achteloos weg. Ik dacht nog: ik weet niet of dat slim is. Sandra roept erachteraan: ‘Meneer we gaan geweld gebruiken’. De twee agenten kijken elkaar aan, knikken, rennen achter de verdachte aan en pakken ieder een arm. Daarna een harde knal en Benjamin op de grond, gevloerd. Twee armen in de ikkyo katamen, knie op de ellenboog en na de bevestiging van de controle door de partner gaan de boeien een voor een om. Knietje in de nek en de verdachte kan geen kant meer op. Wat oefff, geluidjes. Ik wil het later ook proberen en inderdaad niet zo gek veel ruimte om te bewegen.

Wat nou als iemand met de arm op de rug lastig gaat doen? ‘Dan doen we een bokkenpootje… een soort gokyo,’ vertelt Jedinja. Aan het ineens omhoog gaan van de verdachte, zien we dat dit zeer effectief is. We mogen niet slaan met de boeien tegen de pols. Eerst er tegenaan zetten en dan pas doorduwen. Verrassend als de beugel er handig doorheen schiet en over de pols terugkomt aan de andere kant om zich vast te zetten. De politie vraagt altijd of de verdachte mee gaat werken. Je mag geen gaatjes laten vallen in de procedure, want dan piept de arrestant er tussenuit. Iemand probeert het en onmiddellijk worden de boeien harder aangedrukt. Oeiii… en direct ligt die persoon muisstil. Sandra geeft nog een tip dat je moet blijven doorpraten als je iemand arresteert. Dat maakt de verdachte toch rustiger. Lachen, gieren, brullen als iemand er ineens vandoor rent en drie aikidoka met boeien erachteraan. Jedinja geeft aan ons terug: 1) zorg voor controle en stem af als je samen gaat; 2) begeleidt iemand naar de grond en draag ook zorg voor die persoon; 3) houdt altijd de omgeving in de gaten. Bij een festival of iets dergelijks, zit je zo in de problemen. Britt draait een verdachte handig om zoals wij kote gaeshi gebruiken om iemand op zijn buik om te draaien. Op het einde vat de IBT-docente de les nog eens keurig samen. Dan vraagt ze welke aikido technieken gebruikt zijn vanavond: ikkyo, sankyo, kote gaeshi. Maar ook balansverstoringen, lichaamstaal, het rustig blijven. Hele boeiende les vanavond!