Het was zaterdag 28 november al vroeg dag voor Britt en Roos van Aikido Groene Hart. Twee fanatieke aikidoka’s van onze vereniging die haast alle stages wel volgen in Nederland. In plaats van vandaag om negen uur in Kamerik te zijn, werd het dit keer een uurtje later aikido in Papendal te Arnhem. Daar was namelijk een Multistijlendag. Een initiatief van het programma Talentontwikkeling gegeven door de bond Aikido Nederland. Elf federaties geven op verschillende matten les aan de kinderen en jeugd. Elke federatie heeft ook een eigen stijl en leraar die deze dag lesgeeft. Britt vindt het heel leuk om van verschillende leraren les te krijgen: ‘daar leer je heel veel van.’ Roos zei van te voren het toch wel spannend te vinden: ‘veel onbekende kinderen en eigenlijk ook nog niet weten wat je gaat doen.’ Om 7.40 in de auto en snel op weg om Britt op te halen in Harmelen. Jan, de vader van Roos, was bereid om te rijden dit keer. Het verkeer reed allemaal lekker door. Rond 8.40 parkeren en omkleden. Er kwamen gaandeweg steeds meer ouders aan met kinderen en er werden hier en daar door de meisjes ook al wat bekende leraren gespot: Lijnie en René (de vaste docenten van de Talentontwikkeling) en vandaag ook Satomi.

De dojo was nog koud en ook de kinderen moesten erg wennen aan de nieuwe omgeving, andere leraren en nieuwe kinderen. Vanuit verschillende Federaties werden vandaag lessen gegeven aan de kinderen. Iedereen stond nog wat afwachtend op de mat. Strak rond 09:00 uur begon de dag. De groep werd in tweeën gesplitst. In de ochtend zo’n dertig kinderen in de basisschoolleeftijd en iets van twaalf voor de groep erboven. De dojo warmde gelukkig al snel op, door de verwarming maar zeker ook alle inspanning van de kinderen en de leraren. Na de eerste les wisten de kinderen elkaar al snel elkaar te vinden en werd er tussendoor gespeeld. Elke les begint en eindigt met groeten, een vertrouwd ritueel in al onze dojo’s. Tussendoor is elke les anders. Andere stijlen betekent andere accenten en andere aanpak. Leuk om te zien. Bijvoorbeeld met zijn tweeën rondrollen. Het is wel werken in tempo; per uur komen één of meerdere technieken aan bod. De kinderen lijken het allemaal probleemloos te volgen. Leraren lopen rond om ondersteuning te bieden waar nodig.

Ook anders is het gebruik van andere aanvallen en klemmen, ook bij de basisschoolleeftijd. De kinderen werken geconcentreerd samen en doen voorzichtig met elkaar. Een les duurt 45 minuten en dan 15 minuten pauze. Even tijd voor een foto, handtekeningen voor in je paspoort. Al snel wordt er toch weer rond gerend door de kinderen. Na drie lessen is het lunchpauze. Ook hier gaan de kinderen weer gewoon door met spelen, geweldig om te zien. Van vermoeidheid lijkt geen sprake. Rond 13:00 uur beginnen de lessen weer. Uit de jongste groep waren nu wat kinderen vertrokken; en de oudste groep is in de middag juist wat drukker geworden. Roos mag nu een les op de knieën werken; dat is ze niet zo gewend. Voor Britt waren de meeste oefeningen wel vertrouwd vanuit onze eigen dojo, maar hier en daar lagen de accenten wat anders. De groep van Lijnie krijgt nog een laatste opdracht: voetjes van de vloer. Iemand moet gaan staan en anderen gaan je proberen om te gooien. Jezelf verdedigen en de ander op de rug leggen of naar de kant werpen. Het ging Britt best goed af. Een bijzondere dag voor de beide meiden waar ze allemaal nieuwe dingen geleerd hebben.

Met dank aan Jan Wessels en Britt voor dit verslag en de foto!