Wat een mijlpaal voor de vereniging Aikido Groene Hart: alle (aankomende) aikido leraren hebben nu een erkend EHBO diploma! Afgelopen zaterdag 6 december zijn de laatste vier geslaagd voor hun opleiding bij Adrie Meurs van VM-Trainingen te Woerden. Alle vier de kandidaten: Lucien, Veronique, Danny en Benjamin vonden het wel een stevige tijdsinvestering qua tijd. Tien avonden en een zaterdag is natuurlijk ook veel. Helemaal naast je huidige werk of studie. Ze hebben het toch maar gepresteerd en volgens alle deelnemers een zinvolle investering. Lucien ging iedere keer met plezier naar de training toe. Hij heeft veel opgestoken van de zeer enthousiaste instructeur Adrie, die met een gezond gevoel voor humor de lessen goed heeft veraangenaamd. Adrie is een gepokt en gemazelde docent die ook veel praktijkervaring heeft bij de brandweer zowel als de EHBO. Al onze leraren zijn door haar opgeleid zowel voor de BHV als de EHBO. ‘We hebben het elkaar behoorlijk moeilijk gemaakt, tot vermaak van Adrie’ vertelt Lucien.

Danny geeft aan dat het is goed dat er mensen rondlopen bij een vereniging die de eerste hulp kunnen toepassen als dat nodig is. Het lijkt hem vervelend als je ziet dat iemand iets overkomt en je niets meer kunt doen dan toekijken. Het is wat Danny betreft zeker de tijd waard geweest. In het verleden had hij al wat EHBO ervaring, maar nu weer lekker bijgespijkerd. ‘Je kon het je partner ook steeds moeilijker maken door allerlei verwondingen te simuleren. Beetje flauw vallen tussendoor, weet je wat: doe maar gelijk geen ademhaling meer…’. Veronique heeft daardoor ervaren dat dat haar collega aikidoka’s fantastisch toneel kunnen spelen. Dat is haar tijdens deze cursus meer dan duidelijk geworden. Ze heeft vooral opgestoken hoe je adequaat kunt ingrijpen bij ernstige en minder ernstige situaties. Het heeft haar verrast hoe snel ze met relatief simpele handelingen mensen hulp kan verlenen. Benjamin spande voor haar de kroon met toneel voorvallen die ze straks in de praktijk ook liever niet hoopt mee te maken, geeft ze lachend aan.

Letterlijk en figuurlijk onze Benjamin. Hij heeft als jongste docent toch ook deze EHBO opleiding weer gehaald. Een behoorlijke prestatie. Ben vond het gezellig, maar kon vooral de driloefeningen van Adrie in de praktijk goed waarderen. Hij vond de opleiding zinvol omdat hij zelf ook les geeft aan kinderen in Kamerik. Mede hij heeft genoten van de grappige onderlinge acties: ‘Telkens als we iets hadden ging het van kwaad tot erger. Terwijl we bezig waren met een open botbreuk, gebruikte iemand anders de poedersuiker van de meegebrachte oliebollen om een chemische brandwond na te spelen…’ Met twee artsen en twee lotussen zijn de examens afgenomen. Een arts vertelde dat in zijn groep van vorige week van de vijf kandidaten er maar vier geslaagd waren. Deze arts was ditmaal zeer tevreden over het niveau van de Aikido Groene Hart deelnemers. Alle vier zijn ze dan ook keurig geslaagd voor hun EHBO diploma. Gefeliciteerd!