Binnen Aikido Nederland zijn diverse secties. Een ervan is de Aikikai sectie. Aikikai is de oorspronkelijke aikido vorm, rechtstreeks vanuit de Hombu dojo uit Japan. Binnen de Aikikai sectie is onze federatie (de D.A.F.) de grootste. Om de stijl en kwaliteit van de Aikikai te handhaven, wordt eenmaal per jaar een vaste leraar vanuit de Hombu dojo naar Nederland gestuurd. Het is altijd afwachten wie er komt, maar meestal is dat Yokimitsu Kobayashi Shihan (7de dan). Een volle kleine zaal. Altijd wel een beetje nerveus, loopt Kobayashi naar het middelpunt van de mat. Zo’n 60 aikidoka’s zitten keurig te wachten in vier rijen.

In de ochtend wordt gewerkt met katatedori als aanval. In de middag dezelfde soort technieken maar vanuit yokomen. Kobayashi laat zien hoe je de richting van de aanval kan veranderen: de eerste technieken stap je naar achteren, wat later opzij. In alle gevallen is het belangrijk om de verbinding niet te verbreken. Een typische Kobayashi opmerking: je moet dan ander vastpakken met ‘vol contact’. Dat wil zeggen er mag geen gat ontstaan in het bewegen tussen de pakking van jouw hand en de arm van de ander. Dat is handig om te leren ‘voelen’ vanuit het contact, maar ook om te leren laag te staan. Dan zo’n klein tussenzinnetje: ‘je moet tijdens het werken ook je mind op de partner houden.’ Je probeert het en het geeft inderdaad een wereld van verschil…

Heel benaderbaar is Kobayashi. Hij raakt altijd iedereen wel even aan tijdens zijn stages. Zowel beginners als gevorderden krijgen zijn aandacht. Zorgzaam ook. Als Co Versteeg van ACW in de cirkel wordt getrokken en nog niet goed weet te vallen, neemt Kobayashi rustig zijn tijd. Stap voor stap neemt hij Co mee in de techniek. Bewonderenswaardig veel geduld. ’s Middag werd Frans van Vliet van ACW in de cirkel getrokken. Zijn dochter Anne zat op de tribune en heeft deze foto voor hem gemaakt. Co vond de stage erg leuk om mee te maken; Frans vond het een indrukwekkende gebeurtenis. Zo gaat dus een reguliere les bij de Hombu dojo in Japan.