Het is net alsof je een blikje cola uit de koelkast haalt en het dan flink gaat schudden. Het liefst buiten natuurlijk. Na het schudden trek je het lipje open en de energie bruist eruit. Het moet er eenvoudigweg uit, het kan niet anders. Zo was het ook gisterenmiddag op de hoofdlocatie van Aikido Groene Hart voor Nepal. Deze week doen alle dojo’s een AikidoParcours voor het Goede Doelen Project Nepal. De eerste was eergisteren in IJsselstein, gisteren in Woerden, vandaag in Vleuten en morgen de laatste in Kamerik. Wij hadden de dojo helemaal omgebouwd tot een heus AikidoParcours waar de meeste basisbewegingen van aikido in terugkwamen. Voor overrollen van een hoge dikke mat was de eerste. Heel spannend om naar beneden te rollen, dat kan ik je zo vertellen. Daarna met twee voeten naast elkaar de beweging vanuit de heupen organiseren en door gekleurde hoepels naar het einde van de mat. Linksom en achterlangs een klimrek in. Daar omhoog en tot het einde, dan eromheen en weer naar beneden springen op een dikke mat. Dan voorover rollen over de lange mat. Over de bank de samoerai zwaarden ontwijken om op het einde achteroverrollend het einde van de tweede reeks te pakken. Dan de laatste. Shikko lopen langs de pionnen, links rechts links rechts, handjes in de zijde en op de knietjes. Dan onder de matten door een gang waar je moest tijgeren door een lange donkere gang. Om het wat heftiger te maken, werd er boven je hoofd trommel geluiden gemaakt.

Toen de kinderen binnen kwamen spatte inderdaad gelijk de energie los. Iedereen had zijn witte buideltasje bij zich waar ze hun eigen centjes in hadden verzameld. Opa’s en oma’s, ooms en tantes, vrienden, buren, leraren bijna iedereen had wel iets gegeven. Kinderen riepen trots hun bedragen hardop naar elkaar. Als eerste het geld in de Donatie box en dan kijken hoeveel rondjes ze zouden gaan lopen. Bijna iedereen had tien rondjes, dat was ook het maximum. Eerst een demonstratie van een van de kinderen. De andere kinderen handen op de rug en mochten het hele parcours aanschouwen. Wat was nu precies de bedoeling? Stap voor stap door alle onderdelen heen en de kinderen bleven het hele parcours rustig kijken; en schoven per onderdeel mee. Alleen bij de laatste hielden ze het niet meer. Toen het demonstratie tijgertje onder de tunnel eenmaal verdwenen was, sprongen ze allemaal naar de banken en gingen er op slaan met hun handen. Een hels kabaal trok door de zaal, maar de tijger trok er zich gelukkig niets van aan. Iedereen klaar? En daar gingen ze. De eerste ronde was alles nog voorzichtig. Op de knieën naar boven op de hoge bank bij de mat om vanaf te rollen. Maar naar een of twee rondjes stoven ze erover heen. Tien rondjes is best aardig wat, dus tussen door even wat eten en drinken met elkaar. De diploma’s werden afgetekend en de buikjes vol gestopt.

Ik vroeg hoe ze het vonden? Timo links van mij keek met een bezweet koppie op, rode konen, een hand wat te drinken en de andere een koekje. Nog net kon zijn duimpje omhoog en hij keek mij tevreden aan. De samoerai zwaarden was wel het spannendste onderdeel vonden de meesten. De tweede en derde ronde werden we begeleid door trommels uit de andere zaal. Met een Afrikaans ritme leek het wel of ze er voor ons waren. Ik zie Jurgen in mijn ooghoek af en toe de kinderen porren met een piepschuim zwaardje om ze wat op te jagen in de tijgertunnel. Tot hilariteit van de kinderen die daar voor stonden te wachten. Heel knap hoor tien rondje zo achter elkaar. Er is nog wat gefilmd en deze week proberen we dat in elkaar te monteren. Het is ongelooflijk, maar tot nu toe is er al € 3.300,00 opgehaald. De traitleten en andere grotere sponsors hebben de bedragen al gestort op de speciaal daarvoor geopende bankrekening. De Donatie box is dus nog niet eens geteld. Daar komen nog twee locaties bij: Vleuten en Kamerik. Daarna gaan we alles tellen en naar de bank. Houd s.v.p. onze Sociale Media in de gaten, want volgende week verschijnt het filmpje met het opgehaalde totaal bedrag erin. Een heerlijke afsluiter zo van het seizoen dit AikidoParcours. Lekker ontspannen en toch een gezonde inspanning.