Een pittig dagje gisteren. Om acht uur ’s morgens zouden we in Vilsteren workshop geven. Dat betekent om 06:30 rijden van huis weg. In de middag naar een locatie een half uurtje wat verder in Nederland. Om drie uur waren we daar klaar en hadden we een fotoshoot in Studio 34x. Dat ligt in Almere en was nog wel even twee uurtjes rijden van waar wij op dat moment waren. Rekening houdend met files zou het allemaal net moeten gaan passen. Bij binnenkomst in Almere aan onze linkerkant een hele batterij aan windmolens. In mijn ooghoek op een binnenweg door een mooi groen landschap zie ik ook zo’n lage fiets met overkapping met hoge snelheid voorbij schieten. Lichtblauw met aan de bovenkant wit. De helm van de bestuurder is nog net te zien. Een indrukwekkend futuristisch plaatje, wat me een apart gevoel geeft. Afslag Almere-haven zou na 90 meter zijn volgens de navigatie, maar nee hoor: de hele afrit was afgesloten door aanleg nieuw wegdek. Wat een ramp met allerlei omleidingen waar we absoluut niet uitkwamen. Snel doorrijden en weer terug via de andere kant van de snelweg. Daar hadden we geluk, maar ook dat was helemaal in een verbouwing. Afijn, uiteindelijk voor de McDonalds waar we hadden afgesproken om elkaar te ontmoeten. Jurgen van Vliet, John de Jong, Ilse Hoppers en Bas Smeulders. Even met elkaar een korte snack alvorens de studio in te duiken. De studio was daarna ongeveer vijf minuten rijden vanaf deze locatie.

Eerst even wat handen schudden en de studio verkennen. Michiel Fischer heette ons van harte welkom in zijn studio. We waren er vorig jaar ook al met die aparte fotoshoot. We hadden toen de donkere studio met de blauwe matten. Jurgen van Recapture is het creatieve technische brein achter de fotoshoots van Aikido in Company. Wij waren op zoek naar wat fraaie pakkende bewegende beelden die we graag in onze promotie willen delen met aikido slogans. Vorig jaar een geweldige reeks met witte en oranje vegen in de beelden zodat je kon zien waar de beweging vandaan kwam. Dat was alleen mogelijk op een zwarte achtergrond. Dit jaar had Jurgen het plan om verschillende foto’s achter elkaar te plakken van een reeks in één foto. De achtergrond zou wit worden, wat technische gezien een uitdaging is vanwege de witte budo pakken. Stagiaire Vera kwam ons enthousiast toelopen met een warme glimlach en bleek zelf ook aikido gedaan te hebben. Jurgen, Michiel en Vera gingen direct aan de slag met de voorbereidingen van het licht. Het lastigste bij fotograferen is het licht, hoorde wat later van Vera. Michiel, de founder en creative director van Studio34x, blijkt een van meest ervaren mensen te zijn in op dit gebied in Europa. De apparatuur is het laatste nieuwste in deze studio. Met de Broncolor Scoro als snelste flitser ter wereld en twee schotels van PARA177 zou de ambitie van Jurgen wellicht verwezenlijkt kunnen worden.

Na het omkleden mocht ik als eerste in het midden staan op de rode mat om het beeld en de flitsen te testen. Na een halve seconde was ik gelijk stekenblind. Allemachtig wat een flitsen zeg. En alles tegelijk: de twee grote satelliet schotels, er nog eentje naast en twee flitsers achter mij. Even wennen aan deze spontane lichtshows… We hadden niet echt iets voorbereid. Daar staande zou het wel gaan ontstaan, zo was de insteek. De sfeer was super ontspannen. Om beurten wat technieken uitgeprobeerd om te vangen met de camera. Eerst even wat proefbewegingen om de optimale combinatie van bewegen en aantal flitsen per seconde te kunnen pakken. De Scoro generator kan er 50 per seconde afgeven en blijkt in 0,2 seconde al weer opgeladen. Het snelle bekende klikken van de camera raast op de achtergrond met de indrukwekkende lichtflitsen op de voorgrond. Om beurten wat aikido technieken uitproberen, ook wat reeksen met zwaard en mes. Jurgen had het helemaal naar zijn zin. Degenen die pauze hadden waren lekker op de bank een kop koffie aan het drinken. Vera gezellig een praatje en Michiel tussen door even vragen of alles naar wens was en of hij nog ergens kon helpen. Na drie uurtjes waren we klaar. Het echte werk gaat nu pas beginnen natuurlijk voor Jurgen. Op weg naar huis achter elkaar op zoek naar de snelweg. Opnieuw verdwaald met elkaar… Ah, daar: ‘Doorgaand verkeer’ met zo’n klein pijltje. Ja, eindelijk eruit en op weg naar huis…