Vanuit basisschool De Twaalfruiten in Vleuterweide zijn John de Jong en Jurgen Schildkamp benaderd om twee aikido clinics te geven aan de bovenbouw leerlingen. De twee docenten van de locatie Aikido Groene Hart in Vleuten ontmoeten elkaar om twaalf uur op het schoolplein. Het schoolplein is een mierenhoop van sportief geklede enthousiaste kinderen en hun ouders. Een van de leraressen vertelt ons dat dit de grootse basisschool van Nederland is. “Direct worden we enthousiast opgevangen door medewerkers van de school die ons naar de gymzaal begeleid. Wandelend door de school naar de gymzalen valt me op dat het helemaal niet aanvoelt als een grote basisschool. Door de hoge plafonds, met veel licht inval, en de architectuur van het pand voelt het juist intiem en gek genoeg kleinschalig aan. Na een serie met codes beveiligde deuren komen we aan bij de gymzalen, twee stuks, zaal A en zaal B. Twee prachtig ruime zalen op de begane grond, hoge plafonds en mooie raampartijen, dit voelt meteen goed.

Nadat we even hebben rond gekeken, kleedruimtes, toiletten, douches, worden we voorgesteld aan twee jongens uit groep acht, de hulptroepen. Dit is piekfijn geregeld en binnen een mum van tijd zijn beiden materiaalhokken ontdaan van alle gymmatten en liggen deze in een keurig vierkant in de zaal. Bedankt jongens, zijn jullie er straks weer? Om een uur of drie, vraagt John. Een beetje ongemakkelijk mompelend, zoals beginnende pubers dat kunnen, antwoorden ze: ja dan zijn we er weer. De eerste groep kids bestaat uit een mix van groep 7-8, schat ik in. Een stuk of tien jongens en twee meiden. De tweede groep is iets groter, de leerlingen wat jonger en bijna de helft meiden. John begint na het voorstellen met de vraag: wie weet wat aikido is ? Meteen klinkt het vanuit alle kinderen: vechten, vechtsport, verdedigen zegt een van de dames. Lang niet gek. Een jonge dame verteld dat haar vader ook aan aikido doet bij een andere vereniging. In de tweede groep vertelt een van de meiden: “Bij aikido gebruik je de kracht van je tegenstander ter verdediging,” dat zegt mijn vader. We kijken elkaar verbaast aan. Goed hoor! Na een kleine demonstratie, worden we overspoeld met vragen: doet dat geen pijn; waarom sla je zo hard op de mat?

Na alle vragen te hebben beantwoord, gaan we met de groep voorwaarts en achterwaarts rollen. Vervolgens het echte werk, een techniek. De kleine enthousiastelingen zijn verbaasd over hoe makkelijk het is om iemand uit balans te brengen als je weet hoe. John laat tijdens de uitleg zien dat hij mij met een pink uit balans kan trekken, door de in juiste richting te trekken. Aan het eind van de clinic demonstreren we de techniek nog even met wat meer dynamiek en snelheid. We sluiten af met suwari waza ryotedori kokyo ho. Achteraf delen we nog wat flyers uit aan de kinderen die geïnteresseerd zijn, en al snel gaat het grootste gedeelte van de flyers mee de meivakantie in. Zoals aangegeven stonden de jongens klaar om ons te helpen met het opruimen van de matten. En nog voordat we omgekleed waren, hadden zij de matten al keurig opgeruimd. In de centrale ruimte praten we nog wat na over de leuke en sportieve dag en krijgen we van de school nog een klein presentje als dank. Ook dit was weer perfect geregeld en zeer attent. Met wederzijdse interesse in toekomstige samenwerking verlaten we de Twaalfruiten basisschool. Nu eerst lekker twee weken vrij voor zowel de leraren als de leerlingen. Fijne vakantie!