Deze week hebben drie docenten (Agnes, Jesse en Peter) van Aikido Groene Hart hard gewerkt op de Woerdens Techniek Talent (WTT). Een groot evenement waar in drie dagen tijd vierduizend vijfhonderd bezoekers doorstromen. De stichting WTT is een samenwerkingsverband van bedrijven en onderwijsinstellingen uit regio Woerden. De stichting richt zich op het bevorderen van de instroom van leerlingen in het technisch onderwijs en de samenwerking tussen bedrijfsleven en onderwijs te verbeteren. Dit jaar is alweer de zevende editie van de Techniek Driedaagse. Deze leerzame en boeiende gebeurtenis vindt plaats van drie tot en met vijf november in een grote loods bij FermWerk in Woerden. Doel is om kinderen in aanraking te brengen met alle facetten van techniek, zodat zij in hun toekomstige opleiding- en beroepskeuze ook een loopbaan in de technische sector overwegen. De kinderen maken op speelse wijze kennis met techniek in de breedste zin van het woord, door mee te doen aan workshops die bedrijven uit de regio speciaal voor hen organiseren. Zij kunnen zich uitleven in de branches bouw, metaal techniek, elektrotechniek, installatietechniek, vervoer en licht en geluid.

OTIB uit Woerden is een organisatie die de kinderen van nu zien als de vakmannen en vrouwen van later. Om deze toekomstige werknemers al vroeg te interesseren voor techniek, zet OTIB in op voorlichting op basisscholen. Voor kinderen is het beeld dat ze hebben van techniek belangrijk bij de keuze van onderwijs. OTIB heeft diverse speciale workshops ontwikkelt met Aikido & Techniek voor zowel het Basisonderwijs als het Voortgezet onderwijs. De workshops hebben een interessante mix van aikido, filmpjes over techniek, robotica en leuke quiz vragen. Voor de WTT is vanuit OTIB een speciale workshop ontwikkeld om mee te kunnen draaien in het roulatiesysteem. Om de anderhalf uur komt er een school binnen die in een soort carrousel door de grote hal draait. Wij geven dan drie workshops in dat anderhalf uur, daarna wordt de volgende shift afgeleverd met bussen. Hele drukke maar gezellige dagen. Jesse (assistent bij Aikido Kamerik) was aanwezig als TeamCoach vanuit het ID-College waar hij wordt opgeleid tot onderwijs assistent. Ook voor hun intensieve dagen want ze voelden zich meer een soort politieagent, gaven ze aan.

Een van de vragen in de Aikido&Techniek workshop die we stellen aan de kinderen is: Wat is er in de toekomst mogelijk in techniek? Geweldig hoe kinderen hier nog open staan. Direct gaan die ogen stralen en zoeken ze naar binnen, waar ook gelijk weer allerlei opties naar buiten stromen. Hele diverse en ook verrassende antwoorden: vliegende auto’s; vrede in de hele wereld; medicijnen die iedereen genezen; teleporteer machine; een shoprobot… Een shoprobot? Wat is dat, vragen wij. “Nou als ik ga shoppen loopt de robot achter me aan om al mijn tasjes te dragen,” vertelt een meisje heel serieus. Voor ons was dit een weekje in onze eigen regio, dus we kwamen enorm veel aikidoka’s tegen. Zo ook de Goede Herder School uit Bodegraven waar van uit deze klas een drietal leerlingen bij ons in Woerden trainen. En natuurlijk de Eben-Haëzerschool waar de lessen van Aikido Kamerik worden gegeven. De kinderen hebben de dag van hun leven gedurende deze dagen. Zaken meemaken in simulatoren, gratis chips en van alles echt maken in de praktijk. De WTT-formule is een enorm succes want steeds meer bedrijven en scholen melden zich aan.