Gisteren waren we te gast bij Aikido Nederland in de Waraku dojo te Dordrecht. Er was een sectiedag waar Aikido Nederland de nieuwe ontwikkelingen op het gebied van digitalisering zou gaan presenteren. De ontwikkelingen gaan hard op dat gebied en de behoefte was om de verschillende secties daarover te informeren. De aftrap zou worden gegeven met Aileidis, daarna de toekomstige nieuwsvoorziening vanuit de secties, de nieuwe opleidingsportal en de vernieuwde website van Aikido Nederland. Peter van Lier als opleidingscoördinator van Aikido Nederland zou samen met Niek Remkes de presentatie van de nieuwe portal voor hun rekening nemen. De presentaties zouden om 13:00 beginnen op zaterdag 12 september.

Armando Braat van de CABN presenteert Aileidis: Het Aikido Ledenadministratie Informatie Systeem. Alle dojo’s van Aikido Nederland houden hier hun leden in bij voor de bond. Het is een zeer uitgebreide webapplicatie waar door de meesten maar een deel van gebruikt wordt. Armando heeft de diverse mogelijkheden van dit systeem vandaag uitgelegd. Het gaat erg ver, je kunt zelf je eigen grootboekadministratie erin bijhouden; facturen verzenden; incassobatch en zelfs aanmaningen mee versturen. Het is natuurlijk heel lastig om ieders wensen te vervullen, helemaal als we met zoveel tegelijk zijn, maar het is Armando prima gelukt een applicatie te bouwen waar we allemaal mee uit de voeten kunnen. Aileidis geldt als centrale applicatie waarmee de bond Aikido Nederland op een januari van het nieuwe jaar altijd de juiste ledenstand doorgeeft aan NOC*NSF.

Voor de opleidingen van Aikido Nederland heeft Niek Remkes een totaal nieuwe website ontwikkeld: de Aikido Academie. Om de website van iedereen te laten zijn, heeft onze eigen huisfotograaf Jan Jacob Uythoven afgelopen seizoen diverse foto’s gemaakt tijdens de examens van de lerarenopleidingen. Niek heeft diverse prachtige foto’s geselecteerd die nu als achtergrond voor de website zijn gekozen. De eerste vernieuwingen zijn dat je je digitaal kunt aanmelden en dat er nu een centrale agenda beschikbaar is voor alle drie de leergangen. Verder wordt hard gewerkt om al het opleidingsmateriaal via een digitale portal aan te gaan bieden. Niek heeft ons een voorproefje laten zien en daar waren we met zijn allen zeer enthousiast over. Nog veel werk, maar dit ziet er veelbelovend uit.

Verder heeft de bond nagedacht hoe de vele informatie van alle secties als stages, evenementen, seminars en andere interessante bijeenkomsten te gaan verzamelen voor de geïnteresseerden. Er zijn veel kanalen om dit op aan te gaan bieden. In ieder geval heeft Aikido Nederland een Facebook pagina opgezet waar elke sectie zijn informatie kwijt kan. Een goed initiatief want veel mensen halen daar ook hun informatie vandaan tegenwoordig. Vanuit de secties wordt iemand gevraagd om daar staks de informatie op te gaan presenteren. Erwin Nijhof heeft hard gewerkt aan de vernieuwing van de website van Aikido Nederland. Het ziet er prachtig uit en vooral veel toegankelijker qua informatie. Voor alle belangrijkste evenementen gaat hij nog een handige ingang maken waar iedere sectie straks op eenvoudige en gebruikersvriendelijke wijze hun informatie kunnen gaan invoeren.

Marcel Reijers, de penningmeester van Aikido Nederland, zat de bijeenkomst voor. Hij komt uit een familie waar je zonder eten eigenlijk de deur niet uit kan. Als voortreffelijk gastheer had hij een lopend buffet voor ons geregeld, dat rond kwart over vier werd binnengebracht. Een perfecte timing want we waren net klaar met de laatste presentatie. Heerlijk eten stond er op tafel waar we dankbaar gebruik van maakten. We hadden inmiddels flinke trek gekregen. Marcel zat bij ons aan de tafel en merkte op dat het ook leuk is om onder het eten op een andere manier met elkaar contact te maken. Er werden door de dojohouders tips uitgewisseld hoe ze bijvoorbeeld hun ledenwerving organiseren. Dat is niet alleen heel leuk om te horen, maar ook zeer zinvol om te delen. Ter plekke ontstonden aan tafel fraaie combinaties. Dit zouden we vaker moeten doen om kennis te delen op deze wijze binnen de bond.