Vorig jaar hadden we ze niet kunnen snappen. We waren zeer alert en tijdens het leggen van de matten keken we constant om ons heen… Ineens stonden toen de drie Sinterklaas zakken met snoepgoed in de gang. Tot stomme verbazing van meester Danny en meester Peter. Dit jaar lagen we in de auto te wachten, stiekem en stil in de hoop ditmaal wel de Pieten te kunnen betrappen op het afleveren van het Aikido Groene Hart snoepgoed. Na een paar uur in het donker dachten we: die komen niet meer. Thuisgekomen pakte ik mijn tas achter uit de auto en wat denk je?! Daar stonden in de auto ineens drie zakken met snoepgoed. Direct meester Danny weer gebeld hoe dit nu mogelijk was? Tijdens de lessen die maar eens aan de kinderen gevraagd. Die hadden daar wel mooie ideeën bij. “Nou, dat is toch logisch: ze zijn gewoon door de uitlaat van de auto binnengekomen. Net als bij ons thuis door de schoorsteen.” Een ander kindje: “Nee hoor, dat ligt aan de magische ring van Sinterklaas. Die kan gewoon alle deuren openmaken. Dan houdt hij de ring voor het slot en draait drie keer in het rond. Daarna is het slot open. Alle sloten kan de Sint zo openmaken.” Het blijft voor ons natuurlijk een raadsel hoe de zakken zo in onze auto zijn geplaatst zonder dat wij dat gehoord of gezien hebben. Wat we wel weten, is dat die verdraaide Pieten heel handig zijn.

Dit kon natuurlijk nooit een gewone les worden. Er zou iets anders op het lesprogramma staan voor de kinderen. Een heus AikiParcours hadden we bedacht. Natuurlijk moesten de basis bewegingen van aikido daarin opgenomen zijn om toch nog een soort extra te oefenen. Door hoepels springen, achteruitrollen over een lange mat, shikko lopen over de volgende mat. Dan de tweede baan: op de kast springen met een springplank en daarna over een dikke mat schuin naar beneden rollen. Een keer links en een keer rechts. Anders kukel je er vanaf. Aan beide kanten een leraar om dat in ieder geval te voorkomen. De mini aikidoka’s vonden dat lastig en konden ternauwernood met een sprongetje boven op de kast klimmen. Toch goed hoor. Veel spieren gebruikt van de bovenarmen en benen. De groep daarna sprongen er zo ineens bovenop en landden met twee voeten plat op de kast. Dan over een smalle bank rennen naar het klimrek toe. Daar naar de derde tree waar een andere leraar de boel in de gaten hield. Sommige kinderen vonden dat nog te spannend en mochten een treetje lager. Toch gedaan, knap hoor! Naar links klimmen en dan omdraaien en springen op de mat; direct een rol voorover naar het volgende onderdeel. Over pionnen springen met twee voeten naast elkaar waar een stok tussen gespannen stond. Best pittig om dat te doen. Als laatste onder de matten doorkruipen in een nauwe gang als tijger.

Als laatste in elke groep, nadat het parcours bekend en vertrouwd was voor eenieder, even kort wat tijd om een persoonlijk record neer te zetten. Sommige kinderen vliegen dan haast over het parcous heen. Aangemoedigd door hun collegaatjes die aan de zijkant stonden te schreeuwen en roepen. Een van ons hield de tijd in de gaten met een stopwatch en we noteerden dan de tijden. In de eerste groep was Senn de snelste; in de tweede Lars en de derde groep vestigde de nieuwkomer Peer het record met een tijd van 35.58 seconden. Echt heel rap. Ook bij de jeugd hebben we gekozen om deze les te gaan doen. Wel tof om zo de groei ook per groep te zien in het bewegen. De jeugd springt van de springplank meestal ineens op de dikke mat naar beneden om te rollen. Ze raken de kast zelfs niet meer. Indrukwekkend. Gaan we nog aikibal doen? Tja, misschien ook wel eens een leuke variatie. Niet op de toestellen zelf, dat was te gevaarlijk. Maar je mocht wel schuilen achter of voor de toestellen. Dat heeft tot hilarische momenten geleid. Iemand verstopte zich hangend onder de kast boven de grond. Dan moet je met een stuiter afgooien, best ook weer lastig. Een mooie en welkome afwisselende dag in het programma in deze reeks van de aankomende techniek. Iedereen natuurlijk met elkaar een liedje zingen bij het in ontvangst nemen van de zak Smikkelbeer die de Sint voor ons geregeld had. Dank u Sinterklaasje!