Daar zijn we trots op. Aikido Groene Hart is afgelopen week door de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) formeel erkend als leerbedrijf. SBB is hét loket voor leren in de praktijk. Zij zetten zich in voor studenten die op zoek zijn naar een stage of een leerbaan en zorgen ervoor dat het opleidingsaanbod aansluit op de vraag van bedrijven. Zo kunnen de studenten werkervaring opdoen in de praktijk en de fijne kneepjes van het vak leren. Erkende leerbedrijven heten een voorbeeld voor de branche te zijn; zo dragen ook wij bij aan het vakmanschap voor toekomstige opleiders in de sport. Barbara van Rijn, adviseur praktijkleren kwam woensdag bij ons op bezoek in de dojo om een aantal zaken door te nemen. Ik ken Barbara toevallig als communicatie medewerker uit mijn vorige baan toen ik nog Programmamanager was bij Calibris Op mijn aanvraag reageerde ook al een oud-collega Hans Koolen, die bij de binnendienst van SBB werkt. Wel leuk en bijzonder om zo met elkaar na tien jaar weer contact te hebben. Het is ongelooflijk hoe snel de tijd aan ons voorbij gaat, het lijkt haast wel een totaal andere wereld. Afgelopen jaren zijn er meerdere CIOS- en MBO studenten als stagiaire bij ons geweest. Met Barbara hebben we even gekeken naar welke profielen er allemaal nog meer stage bij ons kunnen komen lopen.

Op dit moment lopen er al twee maatschappelijke stagiaires bij ons: Roos en Sofie. Dat blijkt in Woerden op de middelbare scholen verplicht te zijn om een dergelijke stage gedurende wat langere tijd te gaan volgen. Deze jonge meiden draaien mee in de kindergroepen om te helpen tijdens de lessen. Heerlijk om die enthousiaste helpers te hebben tijdens deze lessen.
Ze dragen de kinderen een warm hart toe en schieten te hulp waar ze kunnen. Na het doorlopen van de vragenlijst van SBB kwamen we erachter dat er een redelijk groot aanbod is vanuit ons. Ook de speciale groep ‘Aangepast Sporten’ blijkt een interessante doelgroep te zijn voor bijvoorbeeld o.a. de opleiding bewegingsagogie. Na de formele erkenning kregen wij van SBB een email met de bevestiging ervan: “Het verheugt SBB dat u de komende vier jaar mbo-studenten wilt blijven opleiden in de praktijk. U biedt ze een veilige leeromgeving met deskundige begeleiding en passende werkzaamheden. SBB waardeert dat, want zo leren studenten het vak in de praktijk en hebben ze straks een betere kans op de arbeidsmarkt.” We ontvingen zelfs een bordje met ‘Erkend Leerbedrijf’ dat we in de dojo kunnen ophangen. Ons aanbod is te vinden op dé website voor studenten: Stagemarkt. We zijn door SBB nu goedgekeurd om de volgende kwalificaties te begeleiden:

  • Coördinator sportinstructie, training en coaching (niveau 4)
  • Coördinator buurt, onderwijs en sport (niveau 4)
  • Coördinator sport- en bewegingsagogie (niveau 4)
  • Sport- en bewegingsleider (niveau 3)
  • Medewerker sport en recreatie (niveau 2)