Tijd, het vliegt aan je voorbij. Niet alleen de uren en dagen, maar ook de jaren gaan hard. In 2009 besloot ik het roer van mijn leven om te gooien in een totaal andere richting: full professional aikido instructeur. Vaarwel carrière in het bedrijfsleven, een totaal nieuwe fase van mijn leven. Nu zeven jaar heb ik hard gewerkt aan allerlei aikido producten voor maatschappij, onderwijs en bedrijfsleven. Sommige producten zijn succesvol, sommige staan nog in de kast. Het lastigste in die periode was om de juiste ‘taal’ te vinden voor het overdragen van aikido, met name in het bedrijfsleven. De coach opleiding bij het Jungiaans Instituut in Nijmegen gaf mij er in 2009 met het Competence Analysis Development Tool (CADT) bord prachtige inzichten en taal voor. Het bord werkt met 12 universele archetypische energieën op zes polaire assen. Het leren harmoniseren van de assen kwam voor mij als een donderslag bij heldere hemel overeen met onze krijgskunst aikido. De taal van het CADT bord zijn de competenties die ook in het bedrijfsleven worden gebezigd. Het eerste goud om mee te werken.

Dolgraag wilde ik in toentertijd de Jungiaans Analytische Therapie (JAT) opleiding gaan volgen. Het bleek in die periode onmogelijk om te realiseren: de omslag in mijn leven was te intensief qua tijdsinvestering en natuurlijk de opgroeiende kinderen die nog volop hun aandacht nodig hadden. Het bedrijf Aikido in Company is ook in een nieuwe fase gekomen en dat geeft ruimte. De kinderen zitten inmiddels op de middelbare school en komen tussen de middag niet meer thuis. “De opleiding tot Analytisch Therapeut werkt vanuit een analytisch concept, waarbij de inzichten en theorieën op het gebied van de dieptepsychologie vanaf Freud tot heden zijn geïntegreerd. Jung heeft met zijn theorie over het onbewuste de opening gemaakt naar het zichtbaar en begrijpelijk maken van zielsprocessen door middel van de archetypische symboliek. Na Jung is dit verder uitgewerkt in het kader van energetische krachtenvelden. Hiermee is de dieptepsychologie als een psychodynamische psychologie eigenlijk een belevingspsychologie.” Deze manier van kijken, de krachten ervaren en de processen doorzien, komt voor mij honderd procent overeen met de filosofie van aikido.

Ook het individuatieproces (het universele proces tot algemeen menselijke groei) zie ik duidelijk terugkomen in de ontwikkeling van aikidoka’s. Het doel van de JAT-opleiding is om verder ‘taal’ te maken voor de ontwikkeling die wij als aikidoka’s doormaken gedurende onze aikido opleiding. De ontwikkeling koppelen aan het kyu- en dan-graden systeem binnen aikido en beschrijven hoe je jezelf onbewust eigenlijk ontwikkelt. Waar zit de potentiele groei van de leerlingen en hoe kun je hen helpen te transformeren naar een volgende laag en het bijbehorende gedrag dat daarbij komt kijken. Het wordt het onderwerp van mijn eind scriptie waar ik nu vier jaar tijd reserveer door deze opleiding te gaan volgen bij het Jungiaans Instituut te Nijmegen. Het gaat om de inzet van een vrijdag of zaterdag per week voor vier jaar lang. Afgelopen vrijdag was de aftrap met een groep van negentien deelnemers. Vanuit diverse landen en ontzettend gevarieerde achtergronden. Zeer openhartige introducties over het hoe en waarom iemand gaat aanvangen met deze prachtige opleiding. Een interessante en intrigerende eerste dag van de docent Ko Vos die de aftrap gaf.