Op dinsdag 15 december is een artikel gepubliceerd over aikido bij Aikido Centrum Woerden in de IJsselbode. De IJsselbode is een nieuws- en advertentieweekblad voor de IJsselstreek. De krant adverteert met een oplage van ongeveer 24.000 stuks rondom Oudewater. De andere kant van de A12 vanuit Woerden gezien. De week ervoor verscheen Sjef Bode op de woensdagavond bij ons in de dojo. Eerst heb ik zelf een poosje met Sjef zitten praten. Ook tijdens de les heb ik een en ander toegelicht toen Sjef op de bank zat te kijken naar de bewegende aikidoka’s. Sjef heeft daarna Richard ten Katen en Ilse Oosterom nog even geïnterviewd.

Weliswaar wordt aikido bij een steeds breder publiek bekend, maar nog steeds ziet men aikido als vechtsport. Het tegendeel is natuurlijk waar: aikido is het principe van niet vechten. Na zo’n eerste les zijn mensen vaak letterlijk en figuurlijk verbaasd over de principes van het aikido. Het gemak waarmee je de balans van de ander kunt verstoren, maar ook de filosofie erachter. Juist niet tegen de weerstand werken, maar deze in jouw eigen voordeel laten werken. De strategie van de aikidoka is: overwinnen door meebewegen. Daar mee is het ook mogelijk om de kracht en de energie van de tegenstander tegen zichzelf te kunnen gebruiken.

De aikidoka’s uit de dojo (lees oefenruimte) worden zich steeds meer bewust dat aikido meer een middel is om ‘jezelf’ te ontwikkelen. Elementen in de les zijn juist: werken onder druk, omgaan met balansverstoringen, met je eigen presentie leren werken, in de actie durven stappen, initiatief nemen et cetera. De meesten van ons beamen dat je deze elementen na de les ook als vanzelf meeneemt in je werk, je prive leven en in de maatschappij. Omdat aikido geen wedstrijden kent, ben je in de dojo bezig jezelf te ontwikkelen met anderen die dat ook zoeken. Dat maakt aikido zo uniek. Lees hier zelf het artikel dat Sjef heeft geschreven: artikel IJsselbode.