Op 17 mei was de jaarlijkse stage van Christian Tissier in Amsterdam. Wilko gaf voor de start van de stage even een korte update over de stand van zaken met betrekking tot aankomende splinternieuwe Nederlands Aikido Federatie (NAF). De NAF heeft als doel het zijn van een platform voor Nederlandse Aikikai-Aikido organisaties, welke als vereniging lid zijn van de sectie aikikai van de FOG en/of als zelfstandige Aikido Bond direct ressorteren onder het NOC-NSF.

De realisatie van de NAF zou reeds volgend jaar mei al een feit kunnen zijn. De NAF is dan de enige voor Nederland door de hombu erkende organisatie welke lid is van de Internationale Aikido Federatie. Wilko vertelde dat het ontstaan van een Nederlandse Aikido Federatie vooral ook te danken is aan Christian Tissier. Juist vanwege zijn bijdrage aan de professionalisering; en mede de uitbreiding van het aantal aikido leraren en aikidoka’s is dit mogelijk geworden.

Tissier startte hierna de stage met een katate dori tenkan kote gaeshi. Bedoeling was om vóór de tenkan de punt van de ‘driehoek’ in het hoofd al te fixeren. Ervaren aikidoka’s kunnen dat punt van de driehoek direct pakken. Als je het punt hebt en je staat goed, is de actie feitelijk gedaan. Van daaruit kun je de actie eventueel nog verlengen of een andere positie kiezen. Aan die beweging zit wel een maximum: als je te ver gaat verlies je het punt en de controle. Juist het zoeken en het bewegen van het gevonden punt, was waar het om draaide tijdens deze stage. Feitelijk geldt het werken met dit punt voor alle technieken in aikido. De stage was zeer goed bezocht en de sfeer was ‘harmonieus’.