‘Absolutely no resistance,’ zo begon Marc Jongsten vanmiddag de aftrap van de Lentestage. Frictieloos leren werken, daar ging het om deze middag. De kern van het werk. Samen ‘aiki’ of harmonie genereren. Meebewegen, niet storen, niet frustreren, niets testen, niets van dit alles. Ik weet dat deze trainingen altijd een zeer prettig gevoel overlaten. Heel licht en vloeiend, maar dan moet het wel nauwkeurig. Er stonden zo’n veertig aikidoka’s op de mat. De weg van harmonie (de letterlijke betekenis van aikido) is een lange weg om te gaan; maar zeker de moeite waard om te volgen. We beginnen met katatedori shiho nage. Rustig draaien. Mijn dochter tikt me enthousiast op de benen om samen te trainen. We pakken het rustig op en hebben veel werkplezier. Als Marc schakelt naar de tweede techniek, kote gaeshi. dan praat hij over de diverse niveau verschillen in een dojo om mee te werken.

‘Een derde dan moet natuurlijk anders trainen met iemand van een derde kyu niveau. Dan moet je afstemmen en kan je niet op vol vermogen draaien. Het leren inhouden is ook een mooie vorm om te trainen.’ We gaan in twee groepen werken. Eerst werk ik met Erik en de ronde daarna met Pieter. Wow, wat een power. We mogen geen polsklemmen aanzetten en moeten het hebben van de werkelijke energie verplaatsing. Achter de ander schuiven, ineens, explosief. Heerlijk, maar erg pittig zo achter elkaar. Als er later wat te veel gekletst wordt onder het trainen, maakt Marc er een opmerking over. Stilte graag. De rust keert weder en nu hoor je alleen nog het geschuif van voetjes die lichtjes over de mat schuren. Ieder voor zich zoekt een eigen kadans of ritme om in te werken. Een korte pauze om wat te drinken.

Het tweede deel gaat over de techniek naname kokyu nage. Je laat de hand vallen na de aanval vanuit katatedori naar je knie en zwiept je achterste been in een hoek van negentig graden naar de rug van uke. Daarna schiet jouw hand in een vrije lijn rechtstreeks naar het hoofd van uke ondersteunt door het achterste been. Dan laat Marc heel duidelijk zien over welke lijn de energie nu gaat lopen. Hij zet de uke voor de klas even in een bevries-stand en laat zien hoe je hem met één vinger kunt omduwen als je de juiste lijn kiest. Het is het punt achter de uke recht tegenover je eigen voorste voet. We gaan direct met elkaar aan de slag. Als laatste oefening om af te koelen krijgen we de ryote dori tenchi nage. Het is inmiddels vier uur en de examens gaat starten. Ilse zou opgaan voor haar tweede dan passage. Bas Smeulders was meegekomen om haar te steunen vanuit Woerden.

De examens vonden plaats in een nieuwe vorm. Een soort demonstratieteam zou het voor de beginnende kyu-graad passages gaan voordoen. Marc noemde twee namen die vrijwillig zouden gaan helpen, tot stomme verbazing van de gegadigden. Er werd een techniek geroepen door Marc, de examen kandidaten keken ernaar en moesten daarna zelfstandig de techniek uitvoeren. Vanaf de tweede kyu mochten de kandidaten een eigen uke aanwijzen. Marc zijn advies: ‘Je kunt het beste iemand kiezen waar je een echte hekel aan hebt. Dan komt er ook een pure aanval en komt het er echt uit (gelach aan de kant). Je kunt zo’n omgeving goed gebruiken om een netjes examen neer te zetten.’ Marc was erg tevreden over het tweede dan examen van Ilse: ‘Netjes, lekker ruim en frictieloos. Bijna achteloos. Het nidan examen gaat over het offeren van de controle ten faveure van de beweeglijkheid.’ Voor Ilse weer een stapje verder op haar weg naar harmonie.