Op 5 september 2009 werd het 15-jarig bestaan gevierd van onze regionale hoofd dojo: Aikido Centrum Leiden. Het feestelijke gebeuren werd gevierd met een stage van de directeur van onze federatie – de Dutch Aikikai Foundation (DAF), Wilko Vriesman (5de dan). Wilko greep even terug naar hoe de relatie tussen Marc en hemzelf is gegroeid en veranderd: van leerling tot leraar, tot nu twee professionals die naast elkaar samenwerken. In al die jaren is het Marc en Caroline ook nog gelukt om vijf satelliet dojo’s in hun regio te laten groeien: Alphen aan de Rijn, Leiden USC, Delft USC, Schiedam en Aikido Centrum Woerden.

Vijftien jaar geleden stond Marc samen met Wilco aan de grond van wat nu is uitgegroeid tot de DAF – Aikido Bond Nederland. Veel aikidoka’s stonden in die tijd veel te hoog en zij kwamen als eerste met het axioma: verplaatsen, plaatsen en actie. Laag staan en vanuit de buik werken met contact. Een stelling die nog steeds valide is. Tijdloos dus. In het aikido contact leer je werken met virtuele punten, contactpunten. Eerst het punt leren ‘maken,’ in een actie, dan het punt voelen om het vervolgens van binnen te kunnen organiseren. Later ‘weet’ je deze punten.

Het aikido in een dojo is het anders leren omgaan met de aanval: het cultiveren van je eigen agressie. ‘Van knots naar mes en vork,’ zoals Wilko gekscherend verhaalde tijdens de stage. Als inspirerende gedachte gaf Wilko mee aan de aikidoka’s om het filosofische concept van aikido mee te nemen en te integreren in de maatschappij. En bedankte Marc en Caroline voor hun inzet, bijdrage en loyaliteit aan de DAF en de oprichting van Aikido Nederland. Als afsluiter een goed georganiseerde borrel met heerlijke hapjes; en een etentje bij Boeddha.